Jégkészítő gép

Nyári hőségben frissít a jég

Nagy melegben az első gondolatunk egy jégbehűtött ital, jégkockákkal csilingelő pohár, finom citromos üdítővel. Ma már ez pillanatok alatt megoldható, hiszen a legtöbb otthonban kéznél van a hűtőszekrény, a mélyhűtő, sőt napjainkban már nem ritka a Jéggép sem. Manapság nem okoz gondot a jégbehűtött ital meg a jégkocka előállítása, de valamikor a nyári hőségben nem volt egyszerű jeget készíteni.

Egyes kutatások szerint már a kőkorban próbálkoztak tartósítani az élelmet, ezért az ősemberek jégbarlangokban rejtették el az elejtett állatokat. Később, hó pincéket is alkalmaztak az élelmiszerek megóvására, és italaik hűtésére, sőt évszázadokkal ezelőtt a Földközi-tengeren is élénk hó- és jégkereskedelem folyt. De hogyan jutottunk el a jéggépig? Nos, a hideg mesterséges előállításával már az 1500-as években elkezdtek foglalkozni. Galileo Galilei felfedezte, hogy a folyadékok sűrűségét befolyásolja a hőmérséklet változása. Mégis, az első, háztartások számára is elérhető hűtőszekrény csak 1918-ban készült el, ennek elsősorban a kompresszortechnikán alapult a hűtést előidéző működése.

A hűtőszekrények gyártása rengeteget változott, fejlődött, és csak sok évvel később 2003-ban született meg az ez idáig leginkább környezetbarát, legtakarékosabb hűtőszekrény: a mágneses hűtő, ami talán a kompresszoros hűtő utódja lesz, de még nem került forgalmazásra. A jégkocka gyártó viszont otthon is jól jön mindenkinek, de leginkább a vendéglátóhelyeken használják sokat, főként a nyári forróságban! Ezért is fontos, hogy kéznél legyen egy megfelelően kiválasztott Jéggép, amely lég- és vízhűtéses verzióban is kapható. A léghűtéses Jéggép levegővel hűti magát, mint a hűtőszekrény. Kevés vizet fogyaszt, de amikor megemelkedik a külső környezeti hőmérséklet, csökken a kapacitása, és több áramot fogyaszt. A kánikulában mindenképpen óriási segítség, és remek felfrissülést nyújt a pohárban lassan olvadó jégkocka, amihez elengedhetetlen egy megfelelő eszköz beszerzése.