0 Ft
0 Ft
Blog

Mi a nagykonyhai mosogatógép?

Akiket aktívan foglalkoztat a vendéglátásban való vállalkozás gondolat, vagy akik már bele is kezdtek, azok már bizonyára szembesültek a higiénia szerepével az edények és egyéb konyhai eszközök tisztítása során. Joggal merül fel a kérdés, hogy ezt miként is biztosíthatjuk kézi, vagy gépi erővel. Utóbbi esetében nem árt képben lenni, hogy mi a nagykonyhai mosogatógép is. Az alábbiakban ezzel foglalkozunk részletesebben.

 

Mire jó egy nagykonyhai mosogatógép?

A nagykonyhai mosogatógépekben lévő víz olyan magas hőmérsékletre van felhevítve, hogy segítsen elpusztítani a baktériumokat, így az evőeszközök, edények, poharak higiénikusan tiszták lesznek és újra használatra készen állnak.

Ráadásul a kézi mosogatás esetében nincs rá garancia, hogy teljesen megszabadulhatunk az evőeszközökön és edényeken található baktériumoktól, míg a mosogatógépek esetében a tisztítás közel maximális hatékonyságú lehet ugyanis a mosogatógép még egy rövid ciklus alatt is magasabb hőmérsékletet ér el, mint ami kézi mosogatás során elérhető, ezáltal elpusztítja a baktériumokat, melyek veszélyt jelenthetnek családunk és gyermekeink számára.

Nagykonyhai mosogatógép előnyei

A vendéglátóiparban kiemelten fontos, hogy minden egyes munkafolyamat idő- és költséghatékony legyen, valamint a minél magasabb hatékonyság is létkérdés. Ebben a vendéglátó ipari vállalkozások számára, ha a munkafolyamatok legtöbb elemét automatizálják. A nagykonyhai mosogatógépek éppen erre alkalmasak a leginkább, hiszen az alábbi előnyökkel járhat a használatuk:

Költségek csökkentése

 

A kézi mosogatás egy vízigényes folyamat, a vendéglátósok számára pedig plusz bérköltséget jelent, hiszen akár több embert is szükséges lehet a mosogatás munkafolyamatára elkülöníteni.

A mosogatógépek ezzel szemben egyetlen mosási ciklus alatt csak korlátozott mennyiségű vizet használ fel, amit a lehető legintenzívebb módon használ fel a tisztításra. Emellett pedig az emberi munkaerő tulajdonképpen csak a be- illetve kipakoláshoz szükséges, valamint az elindításhoz, ami összességében alig pár percet vesz igénybe.

Időspórolás mosogatógéppel

Az ipari méretű nagykonyhai mosogatógépek mosási ciklusa a legtöbb esetben mindössze néhány perc, míg a házi mosogatógépeké akár 30 perc is lehet, a kézi mosogatás ideje akár 60 perc is lehet. Ráadásul az ipari mosogatógépekbe akár több száz darab szennyes edény is bepakolható, vagyis nagyon rövid idő alatt, nagy mennyiségű szennyes edényt tisztíthatunk meg.

Hatékony tisztítás

A nagykonyhai mosogatógépek hatékonyan tisztítják az edényeket, míg a kézi mosogatás hatástalan lehet a figyelem hiánya vagy az alkalmazottak fáradtsága miatt is. Az ipari gépek esetében pedig a mosás utáni szárítás is megoldott, amit a hirtelen hőmérséklet különbség kialakulása segít elő, így erre sem kell figyelnie a vendéglátóegységeknek.

Kíméletes tisztítás

A nagykonyhai mosogatógépek esetén előnyként említhetjük még, hogy nem kell attól félnünk, hogy a mosási fázis alatt a tányérok, edények, poharak sérülést szenvedhetnek. A mosogatógép ugyanis amellett, hogy biztonságosan tárolja az edényeket az egész mosogatás alatt, még a szárítás során is biztosítja, hogy egyik edény se eshessen ki az alkalmazottak kezeiből.

Nagykonyhai mosogatógép típusok

Természetesen a fenti előnyöket többféle módon is megtapasztalhatjuk, hiszen ma már számos mosogatógép típus közül válogathatunk, melyek leginkább kinézetükben térnek el, de olykor a funkcióbeli különbségek is feltűnhetnek, mint például a feketeedény mosogatók. Amennyiben szeretnénk összefoglalni a nagykonyhai mosogatógépek típusait, akkor azt az alábbi módon tehetjük meg:

  • tányérmosogató
  • pohármosogató
  • láda-és feketeedény mosogató
  • kalapos mosogató
  • alagutas mosogatógép

 

Összegezve:

A nagykonyhai mosogatógépek használata tehát roppant kifizetődő lehet a vállalkozások számára, hiszen több téren is csökkenthetik a költségeket, ráadásul a munkafolyamatok is rövidülhetnek segítségükkel. Ezért egy sikerre vágyó vendéglátóipari vállalkozás számára elengedhetetlen egy- vagy több nagykonyhai mosogatógép beszerzése.