A nyárról mindenkinek a forróság és a kánikula jut eszébe. A nyári melegben pedig mindenki így, vagy úgy de szeretné hűsíteni szervezetét. Egyesek hidegebbnél hidegebb cukros, szénsavas italokkal szeretnék kompenzálni a forróságot, ám ennél egy sokkal jobb módot is választhatunk. Az egészséges turmixok nyárra is elérhetők mindenki számára, amik nem csak hűsítenek és szomjat oltanak, de a vitaminpótlásról is gondoskodnak. Éppen ezért most a nyári turmixok titkaival foglalkozunk.
Nyári turmixok titka
A nyári italokról mindenkinek a gyümölcsös frissítők jutnak eszébe. Ezt a turmixok estében is érdemes követni, hiszen a legjobb nyári turmix italok alapját a különböző gyümölcsök harmóniája adhatja meg. A citrom, a papaya, vagy az ananász éppen ilyen gyümölcsök, melyeket banánnal, almával, naranccsal vegyítve egy rendkívül üde italt kaphatunk.
Persze ezekhez a gyümölcsös italok elkészítéséhez dukál egy megfelelő turmix gép is, hiszen az ananász, a papaya, vagy a narancs a nehezebben eldolgozható gyümölcsök közé tartoznak. Nem véletlen, hogy a minőségi bárokban minőségi ipari turmixgépekkel találkozhatunk. Természetesen azonban otthonra is találhatunk nagy teljesítményű gépeket, melyekkel játék a turmixkészítés.
Nyári turmix ötletek
Nyáron gyorsan kell pótolnunk az elvesztett vitaminokat, ezért az alábbi turmixokat mindenképp érdemes fogyasztani.
Papayás turmix
A papaya, mint trópusi gyümölcs rengeteg vitaminnak forrása, emellett pedig gazdag antioxidánsokban és karotinoidokban. Antioxidáns hatóanyagai a bőr számára is hasznosak, a papayában lévő papain hatékony fehérjeemésztő enzim, amely méregtelenít, serkenti az emésztést, így eredményesen támogathatja a fogyást is.
Ananászos turmix
Az ananász rengeteg fontos vitamint tartalmaz, ezenkívül folsavat, ami tisztító hatású, gyorsítja az anyagcserét és elősegíti szervezeted sav-bázis egyensúlyának helyreállítását. A gyümölcsöt rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk a legnagyobb melegben is.
Citromos turmix
A citrom az egyik legjobb lúgosító, hisz kiválóan támogatja a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását. A citrom bioflavont tartalmaz, ami hatékonyan szabályozza a vércukor-és a koleszterinszintet. A gyümölcs emellett gazdag flavonoidokban, amelyek hozzájárulnak a C-vitamin zsírégető szerepéhez, s így az eredményes fogyáshoz.
Kivis turmix
A kivi kiváló C-vitamin és magnéziumforrás, amelyek serkentik a szervezet számára szükséges enzimek termelődését. A gyümölcs rengeteg rostot, ásványi sókat és fontos nyomelemeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet méregtelenítéséhez és a nyári strand alak elérésében is szerepet vállalhat.
Turmix készítési tanácsok
A turmixokat alapvetően nehéz elrontani, de a harmonikus íz világ megteremtése mégis kihívást jelenthet, ezért az alábbi pár tanácsot mindenképp érdemes megfogadni:
Amennyiben még nem fogyasztottunk turmixot, akkor a rászokást érdemes gyümölcs dominanciájú italokkal kezdeni. Ezeknek az alapja mindig alma legyen, és feldobhatjuk még szezonális kedvenc gyümölcsökkel.
Amennyiben már gyakorlott turmixfogyasztók vagyunk akkor érdemes a zöldségekre is rászokni, hiszen nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ami a nyári melegben csak jól jöhet.
Amikor édesebb ízre vágyunk, akkor cukor vagy méz helyett próbálkozzunk aszalt gyümölccsel feldobni a turmix íz világát. Emellett jó választás lehet a datolya és a füge is.
Fontos, hogy mindig friss, szénsavmentes vizet adjunk a turmixhoz, annyit, hogy elérjük az iható állagot, de túl híg se legyen.
Érdemes némi citromos is tenni a turmixhoz, hogy lassítsuk az oxidációt, ezáltal tovább lesz élénk színű az italunk. Ettől függetlenül, érdemes mielőbb elfogyasztani az italt, mert az idő előrehaladtával csökken a turmixok vitamintartalma.
Összegezve:
Nyáron a gyors vitaminpótlásra a gyümölcsös turmixok kiváló forrást biztosítanak, ezért mindenképp érdemes ezeket választani a vízparti bárok kínálatában, de az egészségtudatos életmód jegyében akár mindig fogyaszthatjuk ezeket az italokat.