0 Ft
0 Ft
Blog

Hurkatöltés nagykonyhai módon

2020.04.26 11:54

A dinsznóvágás és a kinyert húsból való hurka- és kolbásztöltés régi magyar hagyománynak is tekinthető, ami a maga módján közösségformáló hatással is bírt a korábbi időkben. A mai modern világban viszont ez is egyre inkább háttérbe szorul. Sok hagyományőrző konyha azonban szeretné megőrizni a régi magyar ízeket. A hurkatöltés nagykonyhai módjára az ipari kolbász- és hurkatöltők adnak lehetőséget a vendéglátók számára.

Hurkatöltés hagyományosan

A hurkatöltő alapvetően a disznóvágások alapkelléke, de ma már azon konyhákban is megtalálható, ahol saját receptura alapján szeretnének saját hústermékeket készíteni.

A jó hurka, illetve kolbász titka természetesen azért nem a hurkatöltőn vagy a kolbásztöltőn múlik, hanem a keverésen, vagyis azon, hogy mit és milyen arányban tesznek a húshoz, ami majd belekerül a bélbe. Akik igazán profik ebben, azok gyakorlatilag érzésre adagolják a hozzávalókat, így érve el a megfelelő ízhatást.

Hurkatöltő felépítése

Magát a kolbász- és hurkatöltő eszközöket úgy kell elképzelni, mintha egy daráló lenne előttünk. Midne hagyományos kialakítású gépen megtalálható egy mechanikus kar. Ezt a kart a hús alapanyag beadagolását követően forgatni kell és a hurkatöltő automatikusan megtölti a megfelelő helyre húzott belet a keverékkel. Nagyon egyszerű tehát maga a mozdulat, és rendkívüli módon megkönnyíti a munkát egy jól használható kolbásztöltő.

A kolbásztöltő használata során gyakorlatilag semmi egyéb dolgunk nincsen, minthogy tekerjük a kart, és figyeljük, hogy mikor lesz kész az adott darab. Ha megvan akkor belet cserélünk, és folytatjuk tovább a munkát, folyamatosan után töltve a hurkatöltőt.

Kolbász- és hurkatöltő előnyei

A kolbász- és hurkatöltőknek is természetesen megvan a maguk előnye, amit főképp akkor tapasztalhatunk meg, ha használtra fogjuk őket. Ezek az előnyök az alábbiakban foglalhatók össze:

  • meggyorsítja a munkafolyamatokat

  • könnyebb munkát tesz lehetővé

Kolbász- és hurkatöltés gyorsan

A régi időkben a hurkatöltés egy hosszadalmas és fáradtságos munka volt, ahol egy kis hiba is könnyedén tönkre tehette aza addigi munkát. Mivel kézzel kellett a hús keveréket beletölteni a bélbe, nehogy kiszakítsuk egy precíz munkafolyamatról beszélhetünk. A hurkatöltők segítségével az alapanyag viszont rendkívül gyorsan a belekbe juttatható. Ezzel rengeteg időt spórolva a konyhai folyamatokban.

Kolbász- és hurkatöltés könnyen

A kevesebb óvatoskodás magától értetődően könnyebb munkát is jelent, hiszen egyetlen ember képes kezelni a töltőt. Ezzel a házi kolbász- és hurka elkészítése minden konyha számára könnyed házifeladattá válhat.

Ahhoz, hogy még könnyebb legyen a munka a hurkatöltőket különböző méretekben is megtalálhatjuk. Az érdemi különbség ezen eszközök között csupán annyi, hogy a nagyobb darabokban egyszerre több töltőanyag fér el, azaz ritkábban kell utántölteni, az az még gördülékenyebben zajlik velük a töltési folyamat.

Összegezve:

Amennyiben hagyományos magyar ízeket szeretnénk tehát konyhánk kínálatába csempészni, mindenképpen javasolt lehet egy kolbász- és hurkatöltő beszerzése, amivel könnyen és gyorsan végezhetjük el a tradicionális hurkatöltést.