Az ipari mikrohullámú sütők funkcióiban számos olyan módot találhatunk, mely a gyorsabb gördülékenyebb konyhai munkát hivatott célozni. Ezek a funkciók ráadásul ma már az egyszerűbb lakossági felhasználásra szánt berendezésekben is megtalálhatók. A következőkben ezekkel a funkciókkal foglakozunk részletesebben.
A mikrohullámú sütő funkciói
Az egyes ipari mikrohullámú sütő berendezések különböző funkciókkal rendelkeznek, de néhány alapvetőnek mondható funkció így is jó eséllyel minden mikró esetében megtalálható. Ezek az alábbiak lehetnek:
- kiolvasztás
- melegen tartás
- gyors előmelegítés
- grill
- puhítás
- légkeringetés (konvekciós)
- párolás
Kiolvasztás funkció
A kiolvasztás kétségkívül akkor lehet hasznos, ha fagyasztott alapanyagot, vagy például sokkolt készételt szükséges kiolvasztanunk. Ez a konyhai munkákban roppant hasznos funkciónak bizonyulhat, hiszen komoly időt spórolhat meg, így az ételek is hamarabb szervírozhatók, vagy az alapanyagok is előbb kerülhetnek a munkapultra.
Melegen tartó funkció
A melegen tartás szintén egy igen hasznos módja tud lenni a mikrohullámú sütők felhasználásának, hiszen az ételek kihűlve igen sokat veszíthetnek zamatukból. Ugyanakkor a mikrohullámú sütővel melegen tartva őket ez a veszély nem fenyeget és attól sem kell félni, hogy túlszárítanánk az adott ételt. Ennek köszönhetően szinten azonos minőségben őrizhetjük meg az elkészült ételeket akár hosszabb időintervallumon át is.
Grill funkció
A grill funkció kiválóan alkalmas főt ételek után sütésére. Ezért ez az egyik legnépszerűbb funkció, amelynek köszönhetően az ételek alsó és felső oldala is ropogósra sülhet. A hatása nagyjából a klasszikus sütésnek felel meg, azzal a különbséggel, hogy az étel sokkal rövidebb idő alatt elkészül. A ropogósra grillezett sült ételek belseje ráadásul sohasem marad nyers, és nem lesz túlgrillezett sem.
Légkeringetési funkció
A légkeveréses funkció használata során a mikrohullámú sütő belsejében forró levegő áramlik folyamatosan a főzőzónában. Ennek köszönhetően az ételek gyorsan, ugyanakkor egyenletesen készülhetnek. Ez a funkció tulajdonképpen egy intenzívebb melegítési funkciónak is betudható, de a konyhák előszeretettel alkalmazzák, éppen emiatt is.
Párolási funkció
A párolás funkció használatával könnyen kerülhet egészséges, vitamindús étel a vendégek asztalára, ráadásul mindezt pillanatok alatt. Mindemellett elmondható, hogy ez a legkíméletesebb elkészítési mód, mely húsfélék, halak és zöldségfélék elkészítésére is alkalmas, mert ezek az ételek nemcsak az ízüket és alakjukat őrzik meg, de az állagukat és a vitamintartalmukat is.
Kombinált funkciók
Számos olyan modern mikrohullámú sütővel találkozhatunk, ahol az egyes meglévő funkciókat akár kombinálva is használhatjuk. Ilyenkor akár a légkeverés, majd grill funkciókat is beállíthatjuk egymás után, így egy komplett folyamatot levezényelve egyetlen sütővel.
Összefoglalva:
Az ipari mikrohullámú sütők tehát ma már számos hasznos és kényelmes funkcióval rendelkeznek, melyeknek köszönhetően a konyhai folyamatok még tovább egyszerűsíthetők és így az ételek is hamarabb szervírozhatók.