0 Ft
0 Ft
Blog

Hogyan válasszak ipari mosogatógépet?

Hogyan válasszak ipari mosogatógépet?

 

 

Minden nagy konyhának a működéséhez elengedhetetlen és fontos tényező az edények, poharak, evőeszközök, valamint egyéb konyhai eszközök tisztasága. A piszkos evőeszközök ugyanis a vendégek, és az élelmiszerbiztonsági és higiéniai ellenőrző felügyeletek sem szeretik. Éppen ezért ha egy konyha tulajdonosa azt szeretné, hogy üzlete fejlődjön, ezzel együtt pedig egyre több vendéget tudjon kiszolgálni elkerülhetetlenné válik egy ipari mosogatógép megvásárlása. Az alábbiakban arra keressük a választ hogyan is válasszunk az ipari mosogatógépek kínálatában.

 

 

Ipari mosogatógépek működése

 

A háztartási mosogatógépekhez képest egy ipari mosogatógép 2-3 perc alatt képes elmosni és elöblíteni a behelyezett edényeket, poharakat, eszközöket.

 

Az ipari mosogatógépek jellemzően meleg vízzel tisztítják az edényeket és forró vízzel öblítenek, aminek következtében fertőtlenítenek is, hiszen a kórokozók legtöbbje forró vizes közegben elpusztul.

 

Ennek eredményeként bár a tiszta edények vizesek a program lejártakor, de a forró vizes öblítésnek köszönhetően rendkívül gyorsan száradnak is.

 

 

 

Ipari mosogatógépek használata

 

Használat során az ipari mosogatógépekbe speciális, folyékony tisztító és öblítő szereket szokás használni. A háztartásban használt mosogatószerek és készítmények az ipari mosogatógépek esetében nem használhatóak.

 

A beadagolt folyadékot a legtöbb esetben beépített szivattyú szívja fel, a mosó folyadékot azonban a tartályba kézzel szükséges adagolni. Ennek egyszerűsítésére ma már kaphatóak mosószer adagoló szivattyúk is az ipari mosogatógépekhez, így ezt a munkát is megspórolhatjuk általuk.

 

A szivattyú használata azért lehet javasolt, mert így csak és kizárólag a szükséges vegyszert fogja felvenni a gép és ezáltal rengeteg pénz takarítható meg.

 

 

Mosogatógép helyének kiválasztása

 

A mosogatógép helyének kiválasztása az egyik legfontosabb kérdéskör. Ugyanis a gép egy méteres távolságán belül szükséges egy víz és csatorna kiállás, valamint egy elektromos csatlakozási lehetőség is.
Az elöltöltős tányér-pohár mosogatógépeket jellemzően pult alá szokás elhelyezni, míg a felültöltős mosogatógépek és a kalapos mosogatógépek nagyobb alapterületet igényelnek, és nem lehet föléjük helyezni semmi mást. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a hely kiválasztásakor is. Fontos továbbá, hogy az ipari mosogatógépekből az elhasznált szennyvíznek ki is kell jutnia. Azonban a háztartási mosogatógépekkel ellentétben az ipari mosogató gépek egy része gyárilag nem tartalmaz ürítő szivattyút. Amennyiben a csatorna kiállást a gép alatt sikerül elhelyezni, akkor ez nem jelent problémát, hiszen a szennyvíz egyszerűen kifolyik a gravitációnak köszönhetően. Azonban ha a csatorna magasabban van, mint a padlótól számított 10 centiméter, akkor a gépet érdemes állványra helyezni, vagy vásárolni hozzá ürítő szivattyút, amely kipumpálja majd a szennyvizet.

 

 

 

 

Mosogató kosár méret kiválasztása

 

Ha csak kisebb poharakhoz, kávés csészéhez, kistányérokhoz keresünk ipari mosogatógépet, akkor a legpraktikusabb egy 35x35cm vagy 40x40cm kosárral működő, elölről bepakolható ipari tányér- és pohármosó gép. Ha  azonban már átlagos méretű tányérokat is szeretnénk tisztítani, akkor érdemes egy legalább 50x50cm kosárral rendelkező mosogatógépet választani.

 

Léteznek kifejezetten konyhai eszközök és edények mosogatására tervezett mosogató gépek is, melyek rozsdamentes acél kosárral vannak ellátva a nagyobb igénybevételhez.

 

 

 

Edényméret kiválasztása

 

A kisebb méretű pohár és tányér mosogató gépek belül sem nagyok, ezért többnyire legfeljebb 20 cm magas poharak férnek beléjük. Ha nagyobb poharakat, tányérokat is szeretnénk mosogatni, akkor érdemes a közepes vagy nagyobb belsőmérettel rendelkező elöltöltős mosogatógépek vagy kalapos mosogatógépek közül választani.

 

 

 

Kapacitás kiválasztása

 

Minden ipari mosogatógépnek meghatározott hosszúságú mosogatási ciklusa van. Ez legtöbbször 2-3 percet vesz igénybe. Ennyi idő alatt lezajlik egy meleg vizes mosogatás és egy forró vizes öblítés is.

 

A mosogatógépek elméleti kapacitását úgy tudjuk meghatározni, hogy ellenőrizzük a ciklus időt. Egy 3 perces ciklusidővel működő mosogatógép egy óra alatt elméletileg 20 kosárnyi piszkos eszközt tud megtisztítani.

 

A gyakorlatban azonban ennél kisebb kapacitás, mivel egyrészt időt vesz igénybe a mosáshoz, öblítéshez szükséges víz felmelegítése és a ki-be pakolás is. Általánosságban érdemes ciklusok között 3-5 perc melegítési idővel számolni, ha tökéletes eredményt szeretnénk.

 

 

 

Összegezve:

Ipari mosogatógép vásárolása előtt az alábbi pontokat mindenképpen érdemes végiggondolni:

 

  • mosogatógép kialakítás (elöltöltős, felültöltős, vagy kalapos)?
  • legnagyobb tisztítandó eszköz mérete?
  • mekkora a mosogatandó mennyiség?
  • szükséges-e ürítő szivattyú?
  • szükségünk lesz-e mosószer adagoló pumpára?

 

 

Amennyiben ezekre a kérdésekre adottak a válaszaink, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól tudunk majd választani az ipari mosogatógépek kínálatából.