Egy jéggép megléte minden olyan vendéglátó egység számára nélkülözhetetlen, ahol italokat, koktélokat szolgálnak fel napi szinten. Ezek a berendezések képesek biztosítani a megfelelő mennyiségű jeget, mindezt ráadásul kiváló minőségben. A jéggépek előnyeit az alábbi cikkben igyekszünk maradéktalanul összefoglalni.
Jéggépek működése
A jéggép olyan készülék, mely valamely illékony anyag például éter, ammónia gyors elpárologtatás végett, vagy sűrített gáz gyors kitágulása által nagy hőcsökkenést idéz elő és így mesterséges jég előállítását teszi lehetővé.
A folyadékok párolgását felhasználó gépek úgy vannak szerkesztve, hogy a folyadék, miután gyors párolgása által lehűlést idézett elő, a készülék más részében a lehűlés által a berendezés visszasűríti azt és így anyagveszteség nélküli körfolyam áll elő.
Jéggépek előnyei
A jéggépek előnyei a vendéglátóegységek számára kézzel foghatóak, hiszen számos téren megmutatkozik pozitív oldaluk a használat során. Az alábbi előnyök minden minőségi jéggép esetén tapasztalhatók:
- kristálytiszta jeget készítenek
- nagy mennyiségben állítanak elő jeget
- olcsó üzemeltetés
- nincs anyagveszteség a működésük során
- hosszú élettartam (folyamatos karbantartás mellett)
A tapasztalat azt mutatja, hogy a mesterségesen előállított jég tovább képes a meleg behatásának ellenállni, mint például a tavakból, folyamokból származó jég. Ráadásul jéggéppel a legtisztább forrásvízből is készíthető mesterségesen előállított tiszta jég. Ugyanez a jégvermekben felhalmozott jégről nem mondható.
Az erre szakosodott gyártók immáron készítenek kis kapacitású jéggépeket, de a nagykonyhák számára szánt nagyobb teljesítményű, de még kompakt méretű gépek is megtalálhatók a kínálatban. Ezek napi teljesítménye 45 kg-tól, egészen 175 kg-ig terjedhet.
A jéggépek ipari változatai azonban egészen elképesztő teljesítményre is képesek, hiszen napi szinten akár 15.000 kg jeget is képesek előállítani.
Jéggép típusok
Jelenleg a jéggépek 2 legelterjedtebb típusával találkozhatunk a piacon, ezek nem mások mint:
- léghűtéses jéggépek
- vízhűtéses jéggépek
Árkülönbség általában nincs, de körültekintően érdemes választani a típusok közül.
Léghűtéses jéggépek
A léghűtéses gép a környezeti levegővel hűti magát hasonlóan a hagyományos hűtőszekrényekhez. Jóval kevesebb vizet fogyasztanak, mint egy vízhűtéses gép, de a környezeti hőmérséklet emelkedésével és a kondenzátor szennyeződésével a jéggyártó kapacitás lecsökkenhet, a fajlagos elektromos fogyasztás pedig ezzel együtt nőhet. A berendezés emellett fűti a környezetét, gyakoribb karbantartást igényelnek és némileg zajosabbak is.
Vízhűtéses jéggépek
A vízhűtéses készülékek a hálózati vízzel hűtik magukat, emiatt több vizet fogyasztanak, a meleg vizet pedig a csatornába szükséges elvezetnünk. A karbantartásigény ezeknél a gépeknél kisebb, a berendezés pedig halkabb, és jóval kevésbé érzékeny a környezeti hőmérséklet emelkedésére is.
Jól szellőző, klímával ellátott helyre a léghűtéses, míg zárt, meleg, esetleg poros helyre történő telepítés esetén a vízhűtéses verziókat ajánlott beszerezni.
Összegezve:
A jéggépek tehát minden vendéglátóegység számára hasznos eszköznek bizonyulhatnak. Attól függően, hogy napi szinten mekkora kapacitásra van szükség, különböző tároló és termelési kapacitással rendelkező berendezések között válogathatunk.
Egyéb:
Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink