0 Ft
0 Ft
Blog

Mosogatógépek a vendéglátásban

A mosogatógépek a vendéglátásban ma már elengedhetetlen eszközök, hiszen nagymértékben megkönnyítik és felgyorsítják a konyhai folyamatokat. Nem meglepő módon tehát nagy a kereslet a mosogatógépekre a vendéglátás területén, amit a gyártók igyekeznek is kielégíteni, aminek köszönhetően számos formában és funkcióval rendelkező géppel találkozhatunk.

 

Vendéglátóipari mosogatógép típusok

 

A mai kínálatot vizsgálva az alábbi típusú mosogatógépeket különböztethetjük meg:

  • tányérmosogató
  • pohármosogató
  • láda-és feketeedény mosogató
  • kalapos mosogató
  • alagutas mosogatógép

 

Míg egyesek kivitelükben térnek el, mint a kalapos, vagy alagutas mosogatógép, addig a tányér- és pohármosogató gépek funkciójukban különböznek. A tányér- és pohármosogatók a vendégek által használt eszközök mosogatására szolgál, míg a láda- és feketeedény mosogatók tulajdonképpen az üzemi edények és eszközök tisztításáért felel. Emiatt tehát egy feketeedény mosogató vásárlása mondhatni elengedhetetlen, ha hatékony konyhai munkát szeretnénk elérni.

 

 

Vendéglátóipari mosogatógépek előnyei

 

A vendéglátó iparban a hatékonyság az időbeosztásban és a költségek elosztása terén is rendkívül fontos szempont, hiszen emiatt lehet igazán sikeres egy vállalkozás. Éppen ezért jól jöhet a vendéglátó ipari egységek számára, ha a munkafolyamatok lehető legtöbb résézt automatizálják. Erre alkalmasak leginkább a különböző mosogatógépek, vagy konyhai gépek is. Maradva azonban a mosogatógépeknél, érdemes képben lenni, hogy milyen előnyöket is rejt ez a típusú automatizáltság.

 

 

Költséghatékonyság

 

A kézi mosogatás amellett, hogy vízigényesebb is, a vendéglátósok számára plusz bérköltséget is jelent, hiszen ilyenkor legjobb esetben egy, vagy rosszabb esetben akár több embert is csak a mosogatás munkafolyamatára kell elkülöníteni. Vagyis a hagyományos kézi mosogatásnál magasabb vízdíjjal és bérköltséggel is számolni kell.

Ezzel szemben a mosogatógépek egyetlen mosási ciklus alatt is csak korlátozott mennyiségű vizet használ fel, amit a lehető legintenzívebb módon használ fel a tisztításra. Emberi munkaerő tulajdonképpen csak a be- illetve kipakoláshoz szükséges, valamint az elindításhoz, ami összességében maximum 10 percet vesz igénybe.

Tehát a vendéglátóipari mosogatógépek nem csak a vízdíjon, hanem ezzel párhuzamosan a bérköltésen is képesek spórolni a vállalkozás számára, hiszen így nem kell egyetlen munkafázisra elkülönített munkaerőt tartani.

 

 

Időspórolás

 

A vendéglátóipar számára készült ipari méretű mosogatógépek mosási ciklusa a legtöbb esetben mindössze néhány perc, míg a házi mosogatógépeké akár 30 perc is lehet, a kézi még ezen is túltesz a maga akár 60 percével is, ha adott mennyiségű szennyes tisztítási idejét vizsgáljuk. Ráadásul ezekbe az ipari mosogatógépekbe akár ezer darab szennyes edény is pakolható, vagyis nagyon rövid idő alatt, nagy mennyiségű szennyes edényt varázsolhatunk tisztára.

 

Védi az edényeket

 

A vendéglátóipari mosogatógépek esetén, további előny még, hogy nem kell attól félnünk, hogy a mosási fázis alatt a tányérok, edények, poharak sérülést szenvedhetnek. A mosogatógép ugyanis amellett, hogy biztonságosan tárolja az edényeket az egész mosogatás alatt, még a szárítás során is biztosítja, hogy egyik edény se eshessen ki az alkalmazottak kezeiből.

 

Tökéletesen tisztít

 

Végül érdemes megemlíteni, hogy a mosogatógépek hatékonyan megtisztítják az edényeket, míg a kézi mosogatás hatástalan lehet a figyelem hiánya vagy az alkalmazottak fáradtsága miatt is. A mosás utáni szárítást pedig tulajdonképpen a hirtelen hőmérséklet különbség kialakulása segíti elő, így erre sem kell figyelnie a vendéglátóegységeknek.

Összegezve:

A mosogatógépek a vendéglátásban tehát igen nagy szolgálatot tehetnek, hiszen nem csak, időt és energiát spórolnak, de higiénikusabb tisztítási módot tesznek elérhetővé a konyhai eszközök esetében, ami miatt mindenképp érdemes beszerezni a szükséges típsokat.