0 Ft
0 Ft
Blog

A sous vide folyamata: ebben segít a sous vide gép

 

A sous vide eljárás lassanként meghódítja a világot. Már nemcsak a sztárséfek konyhájában, hanem egyre több otthonban is megtalálható sous vide gép. Emellett éttermek is előszeretettel használják. Cikkünkben bemutatjuk a sous vide lényegét, különös tekintettel a sous vide gép szerepére.

Honnan ered a sous vide?

Mielőtt a sous vide eljárás részleiről lenne szó, pillantsunk bele történelmébe. Sejtetted volna, hogy a műanyag zacskók ételtároló funkciójának ötlete a NASA-tól ered? Pedig így igaz. Maga az ötlet, hogy a zacskót ne csak tárolásra használjuk, hanem abban készüljön el az étel, csak 1970-ben került kipróbálásra. Azóta egyre népszerűbb világszerte.Hogyan működik a sous vide eljárás?

A módszer lényege az egyenletes főzési hőmérséklet, valamint a hosszabb időn át tartó hőkezelés. Különböző hőmérsékletek ugyanis más-más kémiai folyamatokat eredményeznek az ételekben. Így, ha az étel külső része sokkal több hőt kap, mint a belseje, az nem vezet a legjobb ízhatáshoz. A sous vide forradalmi áttörése, hogy egyenletes hőfokon kezeli a vákuumcsomagolt ételt!


Miben segít a sous vide gép?

A sous vide gép a technológia lelke. Nélküle nem valósul meg az állandó, egyenletes hőmérséklet. A gép által melegített vízbe helyezve készül el az étel.Sous vide gép fajtái

Alapvetően kétfajta gépről beszélhetünk. Az egyik egy merülő rúd. Ezt egy vízzel teli hőszigetelt edénybe helyezzük. A szerkezet az edényben lévő vizet keringeti és tartja melegen. Ebbe a vízbe kerülnek a vákuumcsomagolt ételek.

A másik változat tartályos sous vide gép. Itt nincs szükség külön edényre, a gépbe kell helyeznünk a tasakokat. Ez a gép kimondottan nagy helyet foglal, ezért inkább vendéglátóhelyek vásárolják.Főzés sous vide géppel

A következőképpen képzelhetjük el az ételkészítés folyamatát:

  1. Az előkészített, fűszerezett nyers ételt csomagold! (vákuumcsomagolóval)
  2. A műanyag tasakokat helyezd a vízbe!
  3. Hosszú ideig állandó hőmérsékleten kezeld az ételt!
  4. A tervezett idő letelte után vedd ki a tasakokat a gépből!
  5. Élvezd a vitamindús, ízletes, magas tápértékű ételt!

 

Tipp: Sous vide gép vásárlása után mindenképp keress néhány főzési tippet az interneten! Így tudni fogod, a különböző húsoknak, halaknak és zöldségeknek mennyi a tökéletes főzési hőmérséklet és idő.Összefoglalva: A sous vide egy nagyszerű ételkészítési eljárás. Nemcsak egyszerű megtanulni, de ízletes, zamatos és egészséges ételeket készíthetsz vele. Ha szeretnéd kipróbálni, szerezz be egy vákuumcsomagolót és egy sous vide gépet. Ezután nincs más dolgod, mint finom ételekkel megörvendeztetni a családot.