0 Ft
0 Ft
Blog

Házi paszta az étteremben

Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne részesítené előnyben a házi íz világot és a házilag készített ételek zamatát az előre legyártott, futószalagról legördülő ételekkel szemben. Ez a házi tésztaételek esetében talán még inkább igaz, hiszen egy kézzel gyúrt tésztából készült ételnek nincs párja világon. Ezt már számos étterem is felismerte, emiatt ők maguk is igyekeznek saját készítésű házi pasztával az étterembe csábítani a fogyasztókat.

 

Eszközök tésztakészítéshez

 

Az éttermek számára szerencsére számos berendezés rendelkezésre áll, amikkel megkönnyíthetik a tésztaételek elkészítését. Egy minőségi tészta alapanyag elkészítése ugyanis embert próbáló feladat lehet, ha puszta kézzel és sodrófával szeretnénk nekilátni a feladatnak.

A konyhákban, ha valamely étterem házi pasztát szeretne készíteni, akkor legalább egyet biztosan megtalálunk közülük:

  • tésztanyújtó

  • tésztakészítő

  • dagasztógép

 

 

Ipari tésztanyújtó gépek

Az ipari tésztanyújtók, ahogy nevük is sugallja a tészta alapanyag kinyújtásában lehetnek segítségre a konyhai folyamatokban. Egy-egy tésztanyújtó berendezés adott mennyiségű tésztát képes előre beállított étmérőjűre nyújtani, amit aztán majd tovább dolgozhatnak a szakácsok a konyhában.

Egy nyújtási folyamat során jellemzően 200 és 600 gramm közötti tésztamennyiséget nyújthatunk ki, 26 és 46 centiméter közötti átmérőre. Ezzel gyakorlatilag a kicsitől a nagy méretű pizzáig bármekkora méretig nyújthatunk és biztosak lehetünk benne, hogy az eredmény egyenletes lesz, ami kézi nyújtásnál nem biztos hogy sikerülhet.

Szerencsére ezeknek a gépeknek az ára nem a megfizethetetlen kategóriába esik, így egy ipari tésztanyújtó gép ára kettőszáz és négyszáz-ezer közé tehető.

 

 

Ipari tésztakészítő gépek

Míg a tésztanyújtók esetében az alapanyagot csak nyújtani van lehetőségünk, addig a tésztakészítő gépek esetében már különböző típusú tésztaformákat is létrehozhatunk. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a kellékek között a különböző tésztaformázók is rendelkezésünkre álljanak, de ha ez adott, akkor gyakorlatilag nehézségek nélkül készíthetünk hagyományos tésztacsodákat, mint a pappardelle, caserecce, cannelonne és még sok más tészta típus.

A tésztakészítő gépek esetében már komoly mennyiségű tészta alapanyagot is feldolgozhatunk, ráadásul mindezt robotizált nagy fokú teljesítménnyel. Számok tekintetében egyetlen ciklussal géptől függően 1,5-8 kg tésztát is feldolgozhatunk, ami óránként akár 25 kg-ot is jelenthet.

 

 

Ipari dagasztógépek

Természetesen, ha már tészta ételek készülnek, akkor nem maradhatnak ki a felsorolásból a dagasztógépek sem. Ezek a gépek a tészta alapanyag elkészítésében nyújthatnak hathatós segítséget. Persze az ipari dagasztógép elsősorban pizza-, lángos-, vagy kenyértészta dagasztásához alkalmas de ezen felül egyéb pékipari és cukrászati célokra is tökéletesen megfelelhetnek.

Ezeknek a gépeknek a legnagyobb előnye, hogy rengeteg időt megspórolhatnak a konyhában és segítenek a munkafolyamat leegyszerűsítésében is.

Összegezve:

A házi tésztaételek elkészítésére már az éttermekben is adott a lehetőség, minőséget képviselhetünk vele a vendéglátóhelyünkön. Ha kedvet kaptunk és otthon is főzöcskéznénk, akkor se adjunk lejjebb a minőségből, használjunk ott is profi gépeket a háztartási páraelszívótól a sütőn át!