0 Ft
0 Ft
Blog

Mire jó a sokkoló hűtő?

Mire jó a sokkoló hűtő?

 

 

Akik komolyabban beleásták már magukat a vendéglátás rejtelmeibe, azok a hűtőszekrények legkülönfélébb válfajaival találkozhattak már. Egy valódi minden igényt kielégítő nagykonyha számára természetesen egy sokkolóhűtő sem maradhat ki a sorból, ha a megfelelő felszereltségről esik szó. Azonban sokan nem is tudják pontosan mire jó a sokkoló hűtő és milyen előnye is származhat egy vendéglátóegységnek a használatából. Éppen ezért az alábbi cikk ezzel a témával foglalkozik.

 

 

Sokkoló fagyasztás lényege

Sokkoló hűtésnek az étel +75 ºC-ról +3 ºC-ra történő villámgyors visszahűtését nevezzük. Az étel hőmérsékletét mindössze 90 perc alatt kell lehűteni úgy, hogy az úgynevezett belső maghőmérséklete nem lehet ennél az értéknél magasabb. Ennek mérésére egy a érzékeny szonda szolgál, mely a folyamat során állandóan méri az étel belsőjének hőmérsékletét, mindezt lehetőleg több helyen.

Sokkoló fagyasztáson azt értjük, amikor max. 240 perc alatt a készételt +75ºC-ról -18ºC-ra fagyasztjuk le. Ilyen fagyasztás során nem alakulnak ki jégkristályok az étel szerkezetében, ennek köszönhetően minősége megmarad, mintha frissen készült volna. Az étteremnek igy csak egyszer kell lefőznie az ételt, majd később úgy tálalhatja, mintha most készült volna éppen, ugyanabban az élvezetes, friss  minőségben.

Ezzel időt, alapanyagot, munkaerőt és ezáltal költségeket spórolhat bármely vendéglátó egység, mely sokkoló hűtővel rendelkezik.

 

Sokkoló hűtő a konyhában

A legtöbben zavarónak tarthatják a többféle hűtő és fagyasztó közötti különbségeket. Ugyanakkor éppen ezek teszik lehetővé, hogy a hűtőkamra pontosan azt a feladatot láthassa el, amire az egyes helyzetekben szükség van.

Egyszerűen fogalmazva, sokkoló hűtőket vagy más néven gyorsfagyasztókat ott célszerű használni, ahol nagy mennyiségű gyorshűtési eljárásra van szükség. A kereskedelmi közegben már csak a megnövekedett mennyiség is extra követelményeket támaszt és többnyire a folyamatok is sokkal precízebbek, komplexebbek, mint akár az otthoni konyhákban. Egy kereskedelmi konyhában nagy mennyiségű élelmiszer adagot kell egyszerre, rövid idő alatt lehűteni, ezért megfelelő méretre és nagy teljesítményre van szükség. A sokkoló hűtők pontosan ezt a feladatot látják el.

 

Sokkoló hűtők előnyei

Vegyük például a desszertek elkészítését. Ezen ételek elkészítése hosszú időt és aprólékos munkát vesz igénybe, amit egy hatékony gyorsfagyasztó jelentősen megkönnyíthet és időt is spórol a folyamatban. A sokkoló nagy tárolókapacitással rendelkezik és képes az elkészült ételek gyors fagyasztására. Képzeljük el milyen előnyökkel járna ha egy sokkoló javítaná és tenné hatékonyabbá munkafolyamatainkat a konyhában!

 

Jobb minőséget biztosít

Az étel íze és textúrája mindig a körülményekhez alkalmazkodva változik. Gyakran hallani, hogy a főzési folyamat után ne szolgáljuk fel rögtön a fogást. Várjuk vele egy kicsit, hogy felszívja az ízeket és így kialakulhasson a textúrája. A sokkoló hűtők hűtési folyamata fokozza az ízélményt és javítja a textúrát is. Egy sokkoló képes rövid idő alatt nemcsak az étel külsejét, hanem annak egészét lehűteni, így szinte tényleg az aktuális állapotán kerül a hűtőbe az étel, amit megőrizhet hosszú időn keresztül.

 

Biztosabb élelmiszertárolás

A gyorsfagyasztóban nagy sebességgel érkezik hideg levegő minden tárolt élelmiszerre. Ez a technológia olyan folyamatot hoz létre, amely megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását az élelmiszereken. Ezáltal az ételek eltarthatósága is nő, amellyel jelentős megtakarítások érhetők el egy vendéglátó egységben. Ráadásul a sokkoló tárolókapacitása is nagy, amellyel egyszerre nagy mennyiségű élelmiszer tárolható biztonságosan.

 

Összegezve:

Jól látható tehát, hogy egy sokkolófagyasztó megléte számos előnnyel járhat egy nagykonyha, vagy vendéglátó egység számára. Ezért azt javasoljuk, amennyiben adottak a lehetőségek egy ilyen berendezés beszerzésére, akkor mindenképp éljenek a lehetőséggel.

Egyéb:

Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink