0 Ft
0 Ft
Blog

2020-as gasztro trend: sous vide

2020.08.28 10:58

Te is szeretnél zamatos, omlós húsokat és más ízletes ételeket készíteni? A legújabb gasztro trend, a sous vide Neked való! A sous vide gép segítségével egyenletes hőfokon készülhetnek ételeink, ettől kiváló ízélményben lesz részünk. Cikkünkből megtudhatod, mi az eljárás lényege és hogyan próbálhatod ki.

 

A sous vide lényege

A sous vide egy olyan főzési technológia, mely csökkenti a sütés/ főzés közbeni hőmérséklet aránytalanságait. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ételt vákuumtasakokba helyezzük, s így hőkezeljük a sous vide gép által. Így minden egyes része pontosan az ideális hőmérsékleten készül el.

 

 

Miért fontos ez?

A legtöbb sütőt 180 °C-ra állítjuk, de nem azért, hogy az étel ilyen magas hőfokon süljön. Azt szeretnénk, hogy az étel minden rétegét átjárja a hő. Sokszor azonban ez azt eredményezi, hogy – míg az étel belseje pedig tökéletesre sül – a külseje kiszárad vagy megég, A sous vide gép egyenletes hőmérsékletet, s így tökéletes zamatot biztosít.

 

A sous vide előnyei

 

Az eljárás számos előnnyel büszkélkedhet:

 

  • Egyenletes hőmérsékleten hőkezelve az ételek textúrája és ízhatása sokkal jobb.

  • A sous vide technológiával képtelenség túlfőzni az ételt.

  • Ízletesebb és vitamindús zöldséges ételeket készít, hiszen az ízek nem áznak ki a főzővízben.

  • Finomabb tojást lehet vele főzni.

  • Édességek (pl. creme brule) készítésére is alkalmas.

  • A vákuumcsomagolás növeli az étel eltarthatóságát.

  • Más eljárással hasonló hatás nem érhető el.



A sous vide eszközei

 

Ha kipróbálnád a technológiát, szükséged lesz néhány eszközre. Csak egyszer kell rájuk beruházni; azt követően Te lehetsz a konyha sztárja.

 

Vákuumtasakok

Vákuumtasakból sokféle kapható. Mindig győződjünk meg róla, hogy sous vide géphez megfelelőt vásároltunk. Általában a háromrétegű, minimum 90 micron vastag tasakokat ajánlják.

 

Vákuumcsomagoló gép

A technológia használatához be kell szerezni egy vákuumcsomagoló gépet. Főzés előtt ugyanis a nyers ételt csomagolnunk kell.

 

Sous vide gép

Az eljáráshoz kétféle eszköz állhat rendelkezésünkre. Egyikük a tartályos sous vide gép. Ebbe helyezzük a levákuumozott műanyag tasakokban az ételt. Hosszabb ideig, alacsony hőmérsékleten kezeli a gép.

A másik típusa a merülő rúd/ keringető. Ennek előnye, hogy kis helyet foglal, így otthonra is praktikus. Szükséges hozzá egy hőszigetelt edény. Az edénybe téve a rúd egyenletes hőfokra melegíti és keringeti a vizet. Így a vízbe helyezve a vákuumtasakokban elkészül a finom étel.

 

Összegzés: A technológia fejlődése olyan nagyszerű ötleteket szül, mint a sous vide eljárás. Használatához nincs szükség másra, mint tasakokra, vákuumcsomagolóra és egy sous vide gépre. Miután beruháztunk ezekre, kezdődhez a főzés. Nem probléma, ha nem vagy mesterszakács, ételeid zamatosak és ízgazdagok lesznek.