0 Ft
0 Ft
Blog

5 élelmiszeripari előírás munkahelyeken

2020.10.13 13:40

Az élelmiszeriparban és a vendéglátásban számos követelménynek kell megfelelnie, ha valóban minőségi szolgáltatást kíván nyújtani az adott vállalkozás. Ezek egy jelentős része a munkaterület, a munkafolyamat és a munkavégzés körülményeinek meghatározására fókuszál. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük 5 élelmiszeripari előírást a munkahelyeken, amit mindenképp érdemes betartani.

1. Munkavédelem tárgyi feltételei a vendéglátásban

 

A balesetelhárító és egészségmegóvó szabályokat rendeletek írják elő. Az általános előírások mellett léteznek speciális szakmai munkavédelmi követelmények is, továbbá minden munkahelyen van üzleti munkavédelmi szabályzat, melyet a helyi adottságoknak figyelembevételével állítanak össze a munkavédelmi és tűzvédelmi szakemberek. Ebben meghatározzák azokat a követelményeket, amelyek szabályozására a cégnél szükség van, betartásuk elvárt és kötelező.

2. Munkavédelmi oktatás

 

A munka- és balesetvédelmi oktatás során a munkavállalóknak el kell sajátítaniuk a munkakörükhöz szükséges munkavédelmi ismereteket, alkalmassá kell válniuk a biztonságos munkavégzésre, a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések megelőzésére. A munka- és balesetvédelmi oktatás biztosítja, hogy a munkavállaló a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, ismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

Az oktatás gyakoriságának szükségszerűségét az adott cég tevékenységi körének veszélyessége dönti el, továbbá a munkáltatónak oktatásról gondoskodnia kell:

 • új munkavállaló munkába állásakor,

 • munkahely vagy munkakör megváltozásakor,

 • a biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor,

 • munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor,

 • új technológia bevezetésekor,

 • ha a munkahelyen baleset történt.

 

 

3. Munkakörnyezet kialakítása

 

A vendéglátóegységek esetében több szempont szerint is meg kell felelni a munkakörnyezet kialakítása terén. A helyiségeket úgy kell kialakítani, hogy azok ajtaját belülről segédeszköz nélkül akkor is ki lehessen nyitni, ha azt kívülről bezárták. Az ajtók belülről történő nyithatóságát naponta ellenőrizni kell.

A hűtőhelyiség belsejében elhelyezett világításkapcsolót és az ajtó zárszerkezetét fluoreszcens anyagból kialakított jelzőtáblával kell jelölni.

Azokban a helyiségekben, ahol a belső hőmérséklet -10 °C alatt van és alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert, azt elektromos hálózattal függetlenül működő vészjelző berendezéssel kell ellátni. A hűtőkamrán kívül elhelyezett vészjelzőt olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatosan tartózkodnak.

4. Munkaeszközök megfelelőssége

 

Az élelmiszeripari létesítményekben csak és kizárólag olyan munkaeszközöket szabad használni, amelyek a munkavállaló részére védelmet biztosítanak a munkaeszköz alkatrészeinek mozgásából eredő, a szerszám, illetve annak részei vagy a felhasznált anyag hatásai ellen.

A munkaeszközöket úgy kell kialakítani és elhelyezni, hogy azok az elvárható igénybevételeknek és a higiénés előírásoknak biztonságosan megfeleljenek, és kényelmes kezelésükhöz elegendő tér álljon rendelkezésre. Továbbá a szükséges karbantartási, tisztítási műveleteket könnyen és veszélymentesen lehessen elvégezni.

5. Munkaruházat biztosítása vendéglátásban

 

A vendéglátásban és élelmiszeriparban több munkaruházattal is találkozhatunk. Kétségtelen azonban, hogy az egyik ikonikus és meghatározó ruhadarabja a szakács munkaruházat.

Természetesen a szakács munkaruházat minden típusú ipari konyhában meg kell feleljen a hatályos munka- és biztonságvédelmi előírásoknak és ezen felül kiemelten fontos a kényelem, strapabíróság és komfort, ami segíti a jobb és precízebb munkavégzést is.

A szakács és minden más munkaruha tisztántartása élelmiszerbiztonsági szempontból az üzemeltető feladata. Amennyiben a szervezett mosatás nem biztosított az üzemeltető részéről, akkor a dolgozóval külön megállapodást kell kötni a munkaruha mosatására vonatkozóan. Az üzemeltető feladata továbbá biztosítani a munkaruha elkülönített kezelését, ide értve a szennyeződéstől és fertőződéstől való védelmet is.

Egy élelmiszeripari létesítményben az alábbi munkaruhákkal találkozhatunk napi szinten:

 • kesztyű
 • sapka
 • kabát
 • nadrág
 • kötény

 

Fontos, hogy minden ruhadarab esetén igyekezzünk az ideális méret kiválasztása szerencsére ma már a kesztyűk, kabátok, valamint munkavédelmi nadrágok több méretben is kaphatók, így biztosan minden munkavállaló megtalálhatja a számára ideális darabot.

Érdemes azonban az egyes munkafolyamatokat végző dolgozóknak különböző színű munkaruhákat biztosítani, hogy ezáltal is könnyedén elkülöníthetők legyenek a munkafolyamat. Például a termelésben dolgozók számára fehér köpenyt kell biztosítani, míg a takarító személyzetnek ettől eltér színűt. Ezzel a megkívánt mikrobiológiai biztonság is könnyedén növelhető.

Összegezve:

Az élelmiszeriparban is számos munkahelyi előírásnak kell megfelelni, melyek között egyesek a munkaterület kialakítására, míg mások az eszközök használatára, vagy épp a munkaruhára vonatkoznak. Ezért is fontos megbízható helyről beszerezni a minőségi nagykonyhai gépeket a botmixertől az ipari húsdarálóig!