0 Ft
0 Ft
Blog

A tiszta és kórokozómentes konyha ismérvei

2020.11.04 17:02

Egy konyha esetében a higiénia kiemelten fontos, ezért mindenképp érdemes bizonyos elemekre kiemelten figyelni. A valóban tiszta és kórokozómentes konyhai ismérvei között tehát az alábbi néhány dolog tisztaságára mindenképp érdemes komoly hangsúlyt fektetni.

 

 

A konyha legfertőzőbb helyei

Sokan nem tudják, de minden konyhának vannak bizonyos pontjai, melyek jelen vannak és potenciális kórokozó forrásokká válhatnak. Ezek az otthoni és az ipari konyhában is egyaránt megtalálhatók. Többek között ilyen:

  • a mosogatók,

  • a szivacsok,

  • törlőkendők,

  • vágódeszkák.

 

 

Mosogatók tisztántartása

 

Az átlagember bizonyára meglepődik azon, hány baktérium található a konyhai mosogatóban. A konyhai mosogatóban megmossuk a nyers húst, piszkos edényeket helyezünk bele. Emiatt nem meglepő, hogy a baktériumok, kórokozók melegágya. Ezért minden nap ki kell takarítani. Minden este, mikor kész vagyunk a konyhai feladatokkal mosogatószeres vízzel át kell mosni a mosogatót is.

Szivacsok kórokozó mentesítése

 

Kutatás szerint, a mosogató szivacsokban pontosan 362 különböző baktérium él. Ennél is meghökkentőbb adat, hogy egyetlen mosogatószivacsban 82 milliárd baktériumot találtak.

A mosogatószivacsokban talált baktériumok között volt olyan, ami fertőzést okozhat, és olyan is, ami zsírsejtekkel táplálkozik és ilyen sejteket is ürít. Ezek jellegzetes szagot árasztanak magukból, s a kutatók szerint ez a baktérium felelős a szennyes ruhák szagáért is.

Ezért a mosogató szivacsunk az egyik legfertőzőbb dolog az otthonunkban. A legbiztosabb megoldás, ha időközönként lecseréljük, de hogy ne naponta tegyük ezt, érdemes kipróbálni, hogy egy percre a mikrohullámú sütőbe, vagy a mosogatógépbe tesszük az edényekkel, amikor magas hőmérsékletű programot futtatunk.

Kéztörlők, konyhai törlőkendők tisztántartása

 

A kéztörlők a baktériumok tipikus mágnesei. A hagymától a nyershúsig mindent megfogunk és utána megtöröljük a kezünket. Letöröljük a pultot, amire kifröccsent valami. Vírusos időben ajánlott, inkább a papírtörlő használata, amikor nincs ilyen nagy veszély, elég hetente kicserélni a konyhai törlőket, és minimum 60 Celsius hőmérsékletű mosásnak alávetni. A fehérítőt tartalmazó mosószereknek nagyobb az antibakteriális hatása, ezért ilyen mosószert használjunk.

Vágódeszkák tisztítása

 

Mindig mondják, hogy külön vágódeszkát kell használni a nyers húsnak, a zöldségnek és a kenyérnek. Erre nagyon oda kell figyelni, főleg, ha fa vágódeszkát használ, mely akár szalmonellát is tartalmazhat.

Az ipari mosogatógép használata nagyban megkönnyítheti például a vágódeszkák fertőtlenítését is, hiszen a magas hőmérsékleten történő mosogatás a kórokozókat is megsemmisíti.

Ezért ajánlott a műanyag vágódeszka használata, melyet a mosogatógépben biztonságosan el tudunk mosogatni. Ritkán a fa deszkát is lefertőtleníthetjük ezzel a módszerrel. Egy-egy mosogatástól nem lesz nagy baja, viszont csíra és baktérium mentes lesz. Amennyiben hagyományos módon fertőtlenítenénk a vágódeszkánkat, akkor forró vízben, mosogatószerrel alaposan át kell mosni. Ecetes, citromos vizet is használhat pluszban a biztonság kedvéért.

Hűtőszekrény fogantyúk sterilizálása

 

Talán a legfontosabb, a hűtőszekrény fogantyúira figyelmet fordítani. Gondoljunk bele, hogy naponta rengetegszer kinyitjuk, és becsukjuk. Akár az ételkészítő kezünkkel, akár amikor takarítunk. Nem mosunk előtte kezet, így a hűtőszekrényajtón és a fogantyún elképesztő baktérium tenyészet alakulhat ki rövid időn belül. És mindezt beviheti a kezén a hűtőszekrénybe, ahol az élelmiszereinket tároljuk. Emiatt akár minden nap érdemes lehet lemosni a hűtőszekrény fogantyút alkoholos, ecetes mikroszálas törlőkendővel, vagy kézfertőtlenítő folyadékkal.

Összegezve:

A konyhát tisztán tartani tehát nem egyszerű feladat, de a fenti néhány baktérium mágnes folyamatos fertőtlenítésével és cseréjével könnyebben elérhetjük a kórokozómentes konyhát.