0 Ft
0 Ft
Blog

Higiénia a vendéglátásban

2020.06.23 16:13

A higiénia a vendéglátásban talán mondanunk sem kell milyen fontos tényező, ám előfordulhat, hogy egyes vendéglátóegységek ezeket a higiéniai tényezőket figyelmen kívül hagyják, vagy nem fektetnek rá akkora hangsúlyt, mint szükséges lenne. Ennek a témának a fontossága miatt az alábbi cikkben a vendéglátást érintő higiéniai elvárásokról gyűjtöttük össze a lényeges információkat.

Higiéniai szabályok a vendéglátásban

A vendéglátóegységeknek számos ponton meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak, melyek lehetnek általános, személyi és környezeti higiéniai feltételek is.

 

Általános higiéniai szabályok a vendéglátásban

 

A vendéglátó és az egyéb közétkeztetést végző üzletek higiéniai szempontból történő üzemeltetésének általános feltételeit a követezőképpen lelhet összefoglalni:

 • Vendéglátó üzletet ott szabad telepíteni ahol az élelmiszereket a környezetből származó szennyezés nem veszélyezteti.
 • Biztosított a szükséges energia és vízellátás, valamint a közegészségügynek és környezetvédelemnek megfelelő szemét hulladék, illetve szennyvízelhelyezés.
 • Biztosítani kell a tevékenység végzéséhez szükséges raktár, előkészítő, termelő, forgalmazó helységeket, a megfelelő világítást természetes vagy mesterséges szellőzést és megfelelő hőmérsékletet.
 • Ahol élelmiszer előkészítést, elkészítést, kimérést, adagolást, csomagolást, felszolgálást végeznek legalább 3 méteren belül kézmosót, kell felszerelni.
 • Vendéglátó egységben csak élelmezés egészségügyi szempontból megfelelőnek minősített gépet, berendezést, eszközt, edényt használhatnak.
 • Az asztalokat nem rozsdásodó, világos jól tisztítható, résmentes lappal kell borítani.
 • Takarításhoz, mosogatáshoz, kézmosáshoz hideg- meleg folyóvíz biztosítása szükséges.

Ezek csupán a legalapvetőbb általános szabályok, de a teljes körű ismeret hiánya nem ment fel senkit sem az esetleges szabálysértési bírságok terhe alól.

 

Személyi higiéniai szabályok a vendéglátásban

 

Az általános feltételeken túl a konyhai dolgozók számára is biztosítani kell a megfelelő higiéniai szabályokat. Ezeket az alábbi módon lehet három szorosan összefüggő csoportba osztani:

 • dolgozó testének a tisztántartása, higiéniája
 • dolgozó munka és védőruhájának a tisztántartása és megléte
 • dolgozó munkahelyi helyes magatartása.

Ezek egy részéért a munkáltató, míg a magatartás értelemszerűen a munkavállaló felelőssége. Ezért megállapíthatjuk, hogy a vendéglátóegységek megfelelő higiéniájáért a dolgozók és a vezetők egyaránt felelnek.

 

Környezeti higiénia szabályok a vendéglátásban

 

A megfelelő higiénia a vendéglátásban nem csak az általános és személyi higiéniában mutatkozik meg, hanem a környezeti, vagyis a különböző konyhai gépek, eszközök rendszeres és előírtaknak megfelelő tisztításában is.

Ehhez természetesen megfelelő tanúsítványokkal rendelkező takarító és mosogatószerek beszerzése szükséges, melyeket az edények és a konyhai felületek tisztítása során is felhasználhatunk. A tisztítási procedúrák esetében a rendszeresség alapfeltétel, ezzel biztosíthatjuk a legjobb higiéniát. Emiatt takarítás terén az alábbi csoportosítást tehetjük meg:

 • Munka közbeni takarítás: Ebben az esetben a takarítást nagy gondossággal kell végezni a megfelelő termékvédelem érdekében. Az egyes műveletek és műszakok között, vagy rendkívüli szennyeződés esetén szokták alkalmazni.
 • Napi takarítás: A nap végén szokták alkalmazni a munka befejeztével szennyeződött felületek, berendezések, eszközök takarítását, a helységek kipakolása és berendezési tárgyak elmozdítása nélkül.
 • Heti takarítás: Megegyezik a napi takarítással, de a könnyen elmozdítható tárgyak alatt és mögött is el kell végezni a szükséges takarítási műveleteket.
 • Havi takarítás: Magába foglalja az előzőekben kívül az ablakok, csővezetékek, párkányok tisztítását is.
 • Éves takarítás: A helységek kipakolása mellett kell végezni. Ilyenkor végzik a tisztasági meszelést és a szükséges nagyobb karbantartási munkákat, valamint a rovar és rágcsálóirtást is.

Összegezve:

A megfelelő higiénia tehát a rendszeres és megfelelő minőségű takarítással kezdődik, amelyhez a megfelelő takarítóeszközök és takarítószerek megléte elengedhetetlen, de ezen felül a munkáltatónak és a munkavállalóknak is nagy figyelmet kell szentelniük a folyamatos higiénia fenntartásának.