0 Ft
0 Ft
Blog

INDUKCIÓS FŐZŐLAP

INDUKCIÓS FŐZŐLAP

Az indukciós főzőlap előnyei

Az indukciós főzőlapoknál, az elektromos és gáz főzőlapokkal szemben nem a főzőlapon keletkezik a hő, hanem az edényben. Az indukciós főzőlapok a mágnesesség elvén működnek, a működéshez speciális edényekre van szükség.

Csakis a magnetizálható alapanyagból készült lábosok hozzák működésbe a rendszert, más alapanyagú edényekre nem reagál a főzőlap. Az indukciós főzőlapokhoz tervezett edényekben az edény aljában legalább egy vas mag található, de a legmegfelelőbbek az acél, acélborítású vagy vas alapú edények.

 

Küllemét tekintve az indukciós főzőlapok hasonlóak a kerámialapos elektromos főzőlapokhoz, az indukciós főzőlapok belsejében, a főzőlap alatt azonban nem fűtőszálak szaladnak, hanem egy tekercs, ami váltóárammal működik, frekvenciája pedig 50 Hz-ről 20-50 kHz-re növelhető, minek hatására mágneses tér keletkezik, amit a magnetizált alapanyagból készült lábas aljába továbbítódik. Mivel a váltóáram hatására a mágneses mező polaritása állandóan változik, az edény elektronjai állandó mozgásban vannak, súrlódásuk hatására hő keletkezik.

 

Az indukciós főzőlapoknál a hő az edényben keletkezik, a főzőzóna hideg marad, az ember még a kezét is ráhelyezheti egy bekapcsolt indukciós főzőlapra, anélkül, hogy megégetné magát. Ezzel nemcsak a tipikusnak nevezhető konyhai égési sérülések száma csökkenthető, de az odaégett étel is a múlté.

 


A főzőlap csak akkor melegszik fel, ha az edényt a főzőzónára helyezik. Edény hiányában a főzőlap hideg marad, minimálisra csökkentve ezzel a balesetveszélyt, és az energiapazarlást. A főzőlap aktiválása és a lábas főzőlapra helyezése után az indukciós főzőlap eléri a kívánt hőmérsékletet. Amint az edényt eltávolítjuk, a főzőlap teljesen kihűl. Az indukciós főzőlapok előnye a rövid reakcióidő és a gyors felmelegedési idő, amivel rengeteg energiát takaríthat meg a felhasználó, a hagyományos főzőlapoknál megszokott energiafaló felmelegedési idő így kiesik.

 

Indukciós tűzhelyek és főzőlapok >>