0 Ft
0 Ft
Blog

Hogyan válasszak ipari rostlapot?

A sült húsok elkészítése igazi kihívás is lehet a megfelelő eszközök hiányában. A rostlapok megléte például elengedhetetlen, ha valóban zamatos, mégis átsült húsokat kívánunk készíteni. Azonban ahogy már oly sok mindenben, úgy a rostlap kínálatban is széles választékkal találkozhatunk. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan válasszunk ipari rostlapot? Az alábbiakban ezt a kérdést igyekszünk megválaszolni.

 

 

Mi az a rostlap?

Az otthoni és ipari rostlapok alkalmasak húsok, pecsenyék, hamburgerpogácsák, de még zöldségek vagy egyéb ételek gyors és látványos grillezésére is. A nagyobb rostlapok általában több zónás kivitelben kaphatók, így a szeletsütő lapok hőmérséklete külön is állítható. Anyaguk jellemzően krómozott vagy öntöttvas, hogy hosszú élettartammal rendelkezzenek.

 

Rostlap vásárlási szempontok

Amennyiben rostlap vásárlásán gondolkodunk, akkor az alábbi néhány szempontot mindenképp érdemes figyelembe venni, ha az igényeinkhez legjobban illő gépet szeretnénk kiválasztani:

  • rostlap elhelyezhetősége
  • zónák száma
  • sütőfelület típusa
  • energiaellátás

 

 

Rostlap elhelyezhetősége

A rostlapok esetében az egyik legfajsúlyosabb témakör, főképp nagykonyhák esetében, hogy milyen elhelyezhetőséggel is bír az adott berendezés. A professzionális konyhák esetében, ahol adott a lehetőség, a főzősorba illeszthető verzió lehet jó választás, hiszen ez a típus nem lóg ki a munkasorból és nem vesz el más munkafelületekből sem.

Ezen kívül találkozhatunk még „egyszerű” asztali kivitelekkel is, melyek esetében csak egyszerűen egy pulton, vagy asztalon elhelyezve is hozzáláthatunk a sütéshez. Ez olyan vendéglátóegységek számára jöhet jól, akik nem mindig használják a rostlapot a menü elkészítésekor, vagy ha szeretik a variációs lehetőségeket meghagyni a konyha területén belül.

 

 

Rostlap energiaellátása

 

A rostlapok esetében fajsúlyos kérdés még vásárlás szempontjából, hogy milyen energiaellátás tudunk biztosítani a berendezés számára a rendeltetési helyén. Ilyen szempontból a gázüzemű és az elektromos berendezések közül választhatunk.

A gázüzeműt értelemszerűen akkor érdemes választani, ha rendelkezésünkre áll megfelelő gázellátás. Elektromos kivitelű berendezést akkor érdemes választani, ha a konyhában már modernebb elektromos eszközökkel dolgozunk, vagy ha például egy büfékocsi konyhájában szeretnénk alkalmazni a rostlapokat. A mai kínálatot vizsgálva szerencsére elmondható, hogy mind az elektromos, mind a gázüzemű rostlapok között találhatunk asztali és főzősorba építhető verziókat is.

 

 

Rostlap sütőfelülete

Amennyiben adott az elhelyezés és biztosított a megfelelő energiaellátás, akkor már csak olyan „apróságokat” kell eldönteni, mint hogy milyen legyen az adott rostlap sütőfelülete. E téren megkülönböztethetünk sima, bordázott és vegyes felületűeket is. A bordázott sütőfelülettel kifejezetten esztétikus, grillezett hatást kelthetünk, ami kulináris fogások esetében kvázi elengedhetetlen, de a sima sütőfelületben sem kell csalatkoznunk, hiszen a teljes kontaktnak hála, még gyorsabban és egyenletesebben sülhetnek például a húspogácsák, pecsenyék.

Rostlapok zónaszáma

Végül, de nem utolsó sorban, érdemes elgondolkodnunk, hogy számunkra hány zónás sütőfelület is az ideális, hiszen az ipari konyhákban jó eséllyel a négyzónás megoldások lehetnek ideálisak, míg kisebb konyhák esetében a kettő, vagy akár egy zónás kivitel is elegendő lehet.

Összegezve:

A megfelelő rostlap kiválasztása tehát nem nagy ördöngösség, még csak nagy szakértelmet sem igényel, mindössze sorra kell vennünk a konyhai körülményeket és a felhasználási célt. Ezek fényében pedig könnyedén leszűkíthetjük az amúgy széles ipari rostlap kínálatot.