A sült húsok elkészítése igazi kihívás is lehet a megfelelő eszközök hiányában. A rostlapok megléte például elengedhetetlen, ha valóban zamatos, mégis átsült húsokat kívánunk készíteni. Azonban ahogy már oly sok mindenben, úgy a rostlap kínálatban is széles választékkal találkozhatunk. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan válasszunk ipari rostlapot? Az alábbiakban ezt a kérdést igyekszünk megválaszolni.
Mi az a rostlap?
Az otthoni és ipari rostlapok alkalmasak húsok, pecsenyék, hamburgerpogácsák, de még zöldségek vagy egyéb ételek gyors és látványos grillezésére is. A nagyobb rostlapok általában több zónás kivitelben kaphatók, így a szeletsütő lapok hőmérséklete külön is állítható. Anyaguk jellemzően krómozott vagy öntöttvas, hogy hosszú élettartammal rendelkezzenek.
![](https://anvalor.hu/shop_ordered/58109/pic/rostlap.jpg)
Rostlap vásárlási szempontok
Amennyiben rostlap vásárlásán gondolkodunk, akkor az alábbi néhány szempontot mindenképp érdemes figyelembe venni, ha az igényeinkhez legjobban illő gépet szeretnénk kiválasztani:
- rostlap elhelyezhetősége
- zónák száma
- sütőfelület típusa
- energiaellátás
Rostlap elhelyezhetősége
A rostlapok esetében az egyik legfajsúlyosabb témakör, főképp nagykonyhák esetében, hogy milyen elhelyezhetőséggel is bír az adott berendezés. A professzionális konyhák esetében, ahol adott a lehetőség, a főzősorba illeszthető verzió lehet jó választás, hiszen ez a típus nem lóg ki a munkasorból és nem vesz el más munkafelületekből sem.
Ezen kívül találkozhatunk még „egyszerű” asztali kivitelekkel is, melyek esetében csak egyszerűen egy pulton, vagy asztalon elhelyezve is hozzáláthatunk a sütéshez. Ez olyan vendéglátóegységek számára jöhet jól, akik nem mindig használják a rostlapot a menü elkészítésekor, vagy ha szeretik a variációs lehetőségeket meghagyni a konyha területén belül.
Rostlap energiaellátása
A rostlapok esetében fajsúlyos kérdés még vásárlás szempontjából, hogy milyen energiaellátás tudunk biztosítani a berendezés számára a rendeltetési helyén. Ilyen szempontból a gázüzemű és az elektromos berendezések közül választhatunk.
A gázüzeműt értelemszerűen akkor érdemes választani, ha rendelkezésünkre áll megfelelő gázellátás. Elektromos kivitelű berendezést akkor érdemes választani, ha a konyhában már modernebb elektromos eszközökkel dolgozunk, vagy ha például egy büfékocsi konyhájában szeretnénk alkalmazni a rostlapokat. A mai kínálatot vizsgálva szerencsére elmondható, hogy mind az elektromos, mind a gázüzemű rostlapok között találhatunk asztali és főzősorba építhető verziókat is.
Rostlap sütőfelülete
Amennyiben adott az elhelyezés és biztosított a megfelelő energiaellátás, akkor már csak olyan „apróságokat” kell eldönteni, mint hogy milyen legyen az adott rostlap sütőfelülete. E téren megkülönböztethetünk sima, bordázott és vegyes felületűeket is. A bordázott sütőfelülettel kifejezetten esztétikus, grillezett hatást kelthetünk, ami kulináris fogások esetében kvázi elengedhetetlen, de a sima sütőfelületben sem kell csalatkoznunk, hiszen a teljes kontaktnak hála, még gyorsabban és egyenletesebben sülhetnek például a húspogácsák, pecsenyék.
Rostlapok zónaszáma
Végül, de nem utolsó sorban, érdemes elgondolkodnunk, hogy számunkra hány zónás sütőfelület is az ideális, hiszen az ipari konyhákban jó eséllyel a négyzónás megoldások lehetnek ideálisak, míg kisebb konyhák esetében a kettő, vagy akár egy zónás kivitel is elegendő lehet.
Összegezve:
A megfelelő rostlap kiválasztása tehát nem nagy ördöngösség, még csak nagy szakértelmet sem igényel, mindössze sorra kell vennünk a konyhai körülményeket és a felhasználási célt. Ezek fényében pedig könnyedén leszűkíthetjük az amúgy széles ipari rostlap kínálatot.