0 Ft
0 Ft
Blog

Ipari rostlapok típusai

2020.08.15 17:27

Az ipari rostlapok típusait vizsgálva számos különböző berendezést elkülöníthetünk, attól függően mi alapján is szeretnénk elhatárolni az egyes típusokat. Például az energiaellátás, vagy a sütőfelület kialakítása szerinti megkülönböztetés is jó megközelítés lehet, de egyesek számára más szempontok szerint is megkülönböztethetjük a rostlap típusokat. Az alábbiakban ezeket a típusokat gyűjtöttük egy csokorba könnyebb átláthatóság kedvéért.

Rostlapok csoportosítása

 

A rostlapokat tehát több ismérv alapján is elkülöníthetjük, ezek közül az alábbi tulajdonságok mindenképp említésre méltóak lehetnek a felhasználók szemszögéből:

  • energiaellátás

  • elhelyezhetőség

  • sütőfelület kialakítása

  • alépítmény

  • sütőfelület anyaga

 

 

Rostlapok energiaellátás szerint

Energiaellátás függvényében az alábbi két fő típust különböztethetjük meg az ipari rostlapok kínálatában:

  • elektromos rostlapok

  • gázüzemű rostlapok

 

A gázüzemű rostlapokat tekinthetjük a klasszikus konyhai berendezéseknek, de egyre többen előszeretettel választják az elektromos kivitelű eszközöket is. Ennek oka, hogy az elektromos hálózatról üzemeltetett berendezések működési költsége kisebb, köszönhetően az elektromos áram kedvezőbb díjának. Ez egy vendéglátóegység számára kiemelten fontos lehet, hiszen a költségek minimalizálása a siker egyik alappillérének is tekinthető.

Rostlapok elhelyezhetőség szerint

A konyhában való elhelyezési lehetőségek egy-egy ipari, nagykonyha esetében kardinális kérdés lehet, hiszen számos más konyhai berendezésnek is helyet kell biztosítani, a főzésre alkalmas hely pedig többnyire véges. Emiatt az elhelyezhetőséget vizsgálva az laábbi típusokat különböztethetjük meg:

  • asztali rostlapok

  • főzősorba illeszthető rostlapok

 

Az asztali kivitel értelemszerűen könnyebb variációs lehetőségeket biztosít, ha mondjuk nem minden nap szándékozunk használni az adott berendezést. Ezzel szemben a beilleszthető rostlapok ott nyújthatnak jó megoldást, ahol már előre megtervezésre került a helye, a többi sütőalkalmatosság társaságában.

Rostlapok sütőfelület szerint

 

A sütőfelület kialakítása is megengedheti számunkra, hogy típusokat különböztessünk meg. Ez alapján az alábbiakat érdemes kiemelnünk:

  • bordázott sütőfelületű rostlapok

  • sima sütőfelületű rostlapok

  • vegyes sütőfelületű rostlapok

 

A bordázott kialakítással egyértelműen az esztétikai érték növelése a cél, hiszen használatukkal valódi csíkosra grillezett ételeket készíthetünk. A sima felület persze hatékonyságban nem marad el a bordázottól, de például a húspogácsák, pecsenyék készítésekkor előnyösebb lehet a használata.

Rostlapok alépítmény szerint

 

Aprócska és elhanyagolható tulajdonságnak tűnhet, de a konyhai mindennapokban igen is számíthat az adott konyhai folyamatokban, hogy az előttünk lévő rostlap milyen alépítménnyel rendelkezik. Ezek alapján az alábbi típusokat különböztethetjük meg:

  • tárolós rostlapok

  • nyitott tárolós rostlapok

  • tároló nélküli rostlapok

 

 

Rostlapok sütőfelület anyaga szerint

 

Természetesen a rostlapokat is megkülönböztethetjük a szerint, hogy milyen anyagból készült a sütőfelületük. E szempont szerint az alábbi típusokat különböztethetjük meg:

  • króm sütőfelületű rostlapok

  • öntöttvas sütőfelületű rostlapok

  • rozsdamentes acél sütőfelületű rostlapok

  • üvegkerámia sütőfelületű rostlapok

 

A legtöbb ipari rostlap öntöttvas, vagy króm sütőfelülettel rendelkezik, de a rozsdamentes acél is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, míg az üvegkerámia egy roppant innovatív megoldást kínálhat számunkra.

Összegezve:

Az ipari rostlapok esetében tehát számos típust megkülönböztethetünk, attól függően, hogy milyen szempontok szerint is vizsgáljuk a berendezéseket. Természetesen ezek a szempontok a vásárlás során is komoly befolyásoló erővel bírhatnak az ideális döntés meghozatalához.