0 Ft
0 Ft
Blog

A megfelelő főzőzsámoly kiválasztása

A megfelelő főzőzsámoly kiválasztása roppant fontos, hiszen egy konyha mindennapjaiban, egy kitelepülés alkalmával, vagy egy családias kinti sütögetés alkalmával is problémát jelenthet, ha nem az ideális főzőzsámolyt választjuk ki. Az alábbiakban éppen ezért a megfelelő főzőzsámoly kiválasztásához igyekszünk segítséget nyújtani.

 

 

Mi alapján válaszunk főzőzsámolyt?

 

Ahogy minden vásárlás alkalmával, úgy az ideális főzőzsámoly kiválasztásakor is érdemes sorra vennünk bizonyos szempontokat, amik alapján meghozhatjuk végső döntésüket. Ezek a szempontok többek között a:

  • típus
  • teljesítmény
  • főzőfelület

Főzőzsámoly típusok

 

A főzőzsámolyok esetében két fő típust különböztethetünk meg, melyek az:

 

  • elektromos főzőzsámolyok
  • gázüzemű főzőzsámolyok

 

 

Elektromos főzőzsámoly

Az elektromos főzőzsámolyok képviselik a modernebb irányt, hiszen mindössze elektromos csatlakozásra van szükségünk és máris használatra készen áll a berendezés. Az elektromos főzőzsámolyokkal találkozhatunk indukciós főzőzsámolyként is. A lapos főzőfelületen könnyen melegíthetünk meg számos ételt is. Emiatt kiváló megoldást kínál professzionális konyhai feladatokra, valamint rendezvényeken való kitelepüléseken is jó szolgálatot tehet. Ráadásul azok számára is jó alternatívát kínál, akik ódzkodnak a gázüzemű főzőberendezésektől, mert azokat veszélyesnek és egészségtelennek tartják.

 

 

Gázüzemű főzőzsámoly

A gázzal működtetett főzőzsámolyok a klasszikus főzőzsámolyoknak tekinthetők. Használatukhoz mindenekelőtt vagy gázhálózati forrás, vagy egy gázpalack szükséges. A megfelelő és szakszerű csatlakoztatást követően ezek a berendezések egyszerűen és hatékonyan használhatók. A gázüzemű berendezések használata elsősorban azokban a helyzetekben lehet javasolt, ahol nem áll rendelkezésre elektromos energiaforrás, de azok számára is jó választás lehet, akik a gázüzemű berendezéseket részesítik előnyben.

Főzőzsámoly teljesítménye

Vásárlást megelőzően mindenképp érdemes még a teljesítmény adatokat is megvizsgálnunk. E témában elmondható, hogy az elektromos főzőzsámolyok némileg kisebb teljesítmény leadására képesek papíron. A jellemző teljesítmény értékek 3 és 8 kW teljesítmény között találhatóak.

A gázüzemű főzőzsámolyok papíron többnyire az elektromos főzőzsámolyok teljesítményének dupláját képesek leadni, ami tehát 8-18 kW közé tehetők. Természetesen ezek az értékek félrevezetők is lehetnek, hiszen az indukciós zsámolyok esetében kisebb a hőveszteség, míg a gázüzeműek esetében ugyanez az érték jóval nagyobb lehet.

Főzőfelület típusa

 

A sütésre-főzésre alkalmas konyhai berendezések esetében jellemzően válogathatunk a különböző főzőfelület típusok között. Ez az elektromos és gázüzemű főzőzsámolyok esetében sincs másképp, ezért az alábbi főzőfelülettel rendelkező főzőzsámoly típusok különböztethetjük meg:

  • öntött vas
  • rozsdamentes acél rács
  • szögletes öntöttvas

 

A szögletes öntöttvas az indukciós főzőzsámolyok sajátja, hiszen ezeken a négyzetes felületeken a ráhelyezett edény könnyebben felmelegedhet, ráadásul így hőveszteség is kisebb lehet.

A rozsdamentes acél rács és öntött vas kivitelű berendezések jellemzően a gázüzemű berendezések esetében fordul elő. Természetesen itt a különböző kivitelek tovább szélesítik a kínálatot, de a lényegi dolgokon ezek nem változtatnak.

Összegezve:

A megfelelő főzőzsámoly kiválasztáshoz tehát elsősorban a rendelkezésre álló energiaforrást kell felmérnünk, ami által eldönthetjük, hogy elektromos, vagy gázüzemű főzőzsámolyra van szükségünk, majd ezt követően foglalkozhatunk olyan kérdésekkel, mint a teljesítmény, vagy a főzőfelület.