A jéggép első ránézésre úgy tűnhet, hogy egy nagyon specifikus készülék, melyre csak a bároknak lehet szükségük a jeges italok szervírozásához, ám ez igen távol áll a valóságtól. A jéggép ugyanis szintén azon konyhai eszközök táborába tartozik, mellyel nagyon egyszerűen szélesíthetjük a konyhai kínálatot. Ezt szemléltetendő arra keressük a választ mire is jó a jéggép, és milyen rejtett felhasználási területei lehetnek.
Jéggépek felhasználási területei
A jégkészítő gépekkel felszerelt vendéglátóegységek természetesen a jéggel készített vagy jég alapú ételek, italok elkészítéséhez árulhat hozzá a legnagyobb mértékben, de akár a friss alapanyagok átmeneti hűtéséhez is hozzájárulhat. Tehát összességében az alábbiakban mindenképp segítségünkre lehet.
Ital készítés jéggép segítségével
A jéggép egyértelműen leginkább kedvelt felhasználási területe a különböző jeges italok készítése. Ez számos ital típus elkészítését segítheti, ezért egy kifejezetten italbárként funkcionáló vendéglátóegység számára nélkülözhetetlen lehet egy ilyen berendezés. Az alábbiakat ugyanis biztosan elkészíthetjük vele:
Fagylalt készítés jéggép segítségével
A fagylalt készítéshez úgy szintén hozzájárulhat egy-egy megfelelő teljesítményű jéggép. Ez a valódi fagylaltok és az úgynevezett sorbet készítés során is nagy segítséget jelenthet, hiszen rögtön rendelkezésre állhat a megfelelő mennyiségű és persze minőségű jég mennyiség.
Ételhűtés jéggép segítségével
Sokan csupán az első két felhasználási területen képesek a jéggépek használatát elképzelni, azonban egyfajta titkos funkcióként érdemes megemlítenünk a frissen beszerzett alapanyagok hűtését is. Egy frissen vásárolt hal átmeneti hűtésére ugyanis bizonyára nem szívesen használnánk a hűtőket. Ezért az időleges jeges takarásba helyezett hús, kiválóan hűthető a feldolgozás megkezdéséig.
Jégkészítő gépek kapacitása
Az jéggépek készítésére szakosodott gyártók kínálatában ma már kis kapacitású jéggépeket is találhatunk, de a nagykonyhák számára rendelkezésre állnak a nagyobb teljesítményű, de még kompakt méretű gépek is.
Az egyszerűbb jéggépek napi teljesítménye a 45 kg-tól, egészen 175 kg-ig terjedhet, ami szinte minden konyhai igényt képes kielégíteni, de az ipari változatok azonban egészen elképesztő teljesítményre is képesek, hiszen naponta akár 15.000 kg jeget is képesek előállítani.
Összegezve:
A jéggépek felhasználási területe tehát egészen széles, ezért ha valamely vendéglátóegység kínálatában szükséges jég alkalmazása, akkor mindenképp érdemes lehet egy az igényeknek megfelelő kapacitású jéggép beszerzése.