0 Ft
0 Ft
Blog

Mi is az a Nagy sebességű sütő?

2023.02.28 09:30

    

Egyre gyakrabban találkozhatunk velük benzinkutakon és gyorséttermekben, de most már éttermekben is mind többször használják őket. A nagysebességű sütő (gyakran gyorssütőnek is nevezik) egy nagy teljesítményű, professzionális, kompakt vendéglátóipari készülék, amely egyszerre többféle ételkészítési módszert kombinálva sokkal gyorsabban süt, mint a hagyományos légkeveréses sütők vagy grillsütők.

   

   

Miért jó a nagy sebességű sütő?

 

Ideális a gyorséttermek számára, hisz így ultragyors sebességgel, az íz és a textúra romlása nélkül érhetjük el a kívánt végeredményt.

  

  

Nagysebességű sütő típusok

  

A nagysebességű sütők általában az alábbi technológiákat kombinálják, így érve el a minél rövidebb ételkészítési időt:

  

Mikrohullám:

  

A mikrohullámú sütés nagyon gyors és hatékony, ezért szinte minden nagy sebességű sütő alkalmazza ezt a technológiát. Általában a sütési ciklus nagy része mikrohullámon keresztül történik, ami segít az ételek gyors és biztonságos elkészítésében. A gyors sütőkben a mikrohullámú energiát általában "keverik", hogy az egyenletesen tudjon eloszlani a sütőtérben, így nincs esély arra, hogy az ételben hideg foltok keletkezzenek.

  

Légkeveréses sütés:

  

Bárki, aki evett már mikrózott pizzát, tudja, hogy a mikrózással önmagában nem mindig érhető el tökéletes végeredmény. A légkeveréses vagy más néven konvekciós sütés hozzáadásával a nagysebességű sütő ropogós alapot és barnára sült feltétet biztosít, ami kizárólag mikrohullámú sütéssel lehetetlen lenne. Érdemes megjegyezni, hogy a konvekciós sütéshez a készüléknek használat előtt előmelegítésre van szüksége.

  

Impingement:

  

A gyorssütési technológia egyik legújabb kiegészítője, az impingement (vagy kényszerített levegővel történő sütés) drasztikusan csökkenti az ételkészítési időt. A túlhevített levegő közvetlenül a termékre lövellve felgyorsítja a sütést, és tetszetős, frissen grillezett látványt nyújt. Az impingementet általában lasagne, pizza és más hasonló ételek feltétjeinek megolvasztására vagy barnítására használják.

  

Infravörös hő:

  

A legfejlettebb nagysebességű sütők némelyike infravörös vagy sugárzó sütést is alkalmaz. Mivel egyes kényes ételek nem feltétlenül alkalmasak a magas hőfokon történő ütköztetésre (impingement), az infravöröstechnológia használata sokkal kíméletesebb módja az ételek barnításának és ropogósra sütésének. Különösen hasznos a finom desszertek vagy halak esetében.

  

Kontakt:

  

Bár a gyorssütők családjának viszonylag új tagja, a nagy sebességű grillek egyre népszerűbbek, mivel képesek látványos bordázással ellátni a húsokat, zöldségeket és villámgyorsan megsütni azokat. A gyorssütő kontaktgrillek a leginkább alkalmasak steakek, burritók vagy toastok készítésére.

  

  

  

Mire kell odafigyelni a kiválasztáskor?

  

Nem minden a sütő típusáról szól. Ha már eldöntötte, hogy milyen jellegű étteremben, milyen típusú ételekhez szeretné használni a készüléket, vannak egyéb olyan tulajdonságok is, melyek nagy különbséget jelenthetnek a mindennapi használat során sütő és sütő között.

  

Teljesítmény:

  

Általában minél nagyobb teljesítményű egy gyors sütő, annál gyorsabban fog sütni. Minden főzési kategória (pl. mikrohullámú sütő/légkeverés) más-más teljesítményértékkel rendelkezik, ezért ügyeljen arra, hogy olyan modellt válasszon, amely megfelel az Ön étlapjának és a vásárlói igényeknek. A teljesítményértékek általában 1-3 kW között mozognak az egyes kategóriák esetében.

  

Kapacitás:

  

Ha csak kisebb térfogatú ételeket készít a sütőben, a helytakarékosság érdekében előnyösebb lehet egy kompakt, kis kapacitású változat. Hasonlóképpen, egy nagyméretű sütő rugalmasságot biztosít az ételek szakaszos sütéséhez vagy nagyobb méretű pizzák elkészítéséhez. Mivel a legtöbb nagy teljesítményű sütő pultra helyezhető, vásárlás előtt mindenképpen érdemes lemérni a rendelkezésre álló pultfelületet.

   

Fontos azt is megjegyezni, hogy egyes nagysebességű sütők kifejezetten egy adott ételhez vannak tervezve. A Turbochef Fire például széles ajtóval rendelkezik, mint egy hagyományos pizzasütő, de valójában egy nagy teljesítményű nagysebességű sütő, amely 90 másodperc alatt képes megsütni egy 30 cm átmérőjű pizzát.

  

Fix bekötés vagy csatlakozó aljzat:

  

Mivel a nagysebességű sütőket gyors sütésre tervezték, gyakran elég sok energiát használnak fel a működésükhöz. Még akkor is energiát fogyasztanak, amikor nem sütnek, hisz készenléti állapotban kell lenniük a következő étel elkészítéséhez. Minél nagyobb teljesítményű a készülék, annál valószínűbb, hogy a hálózati áramcsatlakozáshoz fix bekötésre van szükség.

  

Elszívás:

  

Mint minden más sütőnél, a nagysebességű sütők esetében is könnyen előfordulhat, hogy az ételzsír és a füst gyorsan felgyülemlik. Sok modell azonban beépített katalitikus szűrővel rendelkezik, így adott készülék elszívóernyő telepítése nélkül is használható. Ezt a funkciót általában „szellőzés nélkülinek” nevezik. Az e technológia nélküli készülékeknél a szokásos felül elhelyezett elszívóernyőre van szükség.

  

TIPP: A szellőzőnyílás nélküli azt jelenti, hogy a készüléknek nincs szüksége felső elszívásra - ez nem azt jelenti, hogy nincs szellőzőnyílásuk. Ügyeljen arra, hogy az összes szellőzőnyílás szabadon legyen.

  

Ajtó:

  

Gyakran elfelejtik, hogy az ajtó nagy különbséget jelenthet a szervizelés során. Sok nagysebességű sütőnek van lefelé nyíló ajtaja, így gyorsan és könnyen hozzáférhet a belsejéhez. Másoknak oldalra nyíló ajtajaik lehetnek, ami előnyösebb lehet, ha több készüléket tesznek egymásra, vagy szemmagasságban helyezik el.

  

Vezérlés/programozás:

  

Szinte minden gyorssütő programozható. Akár USB pendrive-on, Wi-Fi-n vagy egyszerű nyomógombos vezérlőpanelen keresztül. Még a legegyszerűbb belépőszintű modellek is garantálják a szükséges pontosságot. A programozott sütés egyik nagy előnye, hogy nagyon könnyen megtanulható, és jelentősen csökkenti a személyzet betanítási idejét.

A több vendéglátóegységgel rendelkező vállalkozásoknak is nagy hasznára válhat. Az ételek minden helyszínen ugyanúgy és ugyanolyan minőségben készíthetők el, illetve az új  receptek központilag pár érintéssel feltölthetők a hálózat összes készülékére.

  

  

  

Mennyivel gyorsabb a Nagy sebességű sütő?

  

A nagysebességű sütők nagy átlagban 5-20-szor gyorsabban tudnak sütni, mint a hagyományos készülékek. Azonban nem minden sütő egyforma - ez attól függ, hogy a sütő milyen technológiát használ. Általánosságban elmondható, hogy a mikrohullámmal és konvekcióval rendelkező modellek nagyjából 5-8-szor gyorsabbak a hagyományos sütésnél, míg a mikrohullámmal, konvekcióval és impingement-tel is rendelkező modellek 15-20-szor is gyorsabbak lehetnek.

  

Fontos, hogy nem csak az Ön idejéről van szó - a gyors sütés rövidebb sorokat, gyorsabb forgási sebességet és elégedett vásárlókat eredményez.

  

  

  

Mit lehet/nem lehet megsütni a Nagy sebességű sütőben?

  

Nagyjából minden, amit egy hagyományos sütőben meg lehet sütni, megsüthető a nagysebességű sütőben is. Még az olyan kényes ételek, mint a hal és a szuflé is tökéletesen elkészíthetők egy kis gyakorlással.

  

Igazából csak a méret korlátozza a gyorssütők használatát. Még a legnagyobb változatokban sem biztos, hogy elfér egy teljes ünnepi pulyka, ezért ilyen méretű ételek esetében jobban jár, ha kombisütőt használ.

  

  

  

A gyorssütők fagyasztott ételeket is megsüthetnek?

  

Természetesen. Egy hagyományos sütőben általában 12-15 percig tart egy fagyasztott pizza megsütése, míg egy impingement-tel is rendelkező nagysebességű sütőben körülbelül egy perc alatt megsülhet.

  

  

  

A gyors sütők kívülről is forróak?

  

A legtöbb gyorssütőt maximális hatékonyságra tervezték, ezért a legtöbb készülék esetében vastag szigetelés biztosítja, hogy a hő bent maradjon és a külső felület ne hevüljön fel. Ha ez fontos szempont az Ön számára, vásárlás előtt kérdezze az értékesítőt. 

  

  

  

Könnyen tisztíthatóak a nagysebességű sütők?

  

A legtöbb modern nagysebességű sütő a kijelzőjén keresztül lépésről lépésre vezet bennünket a tisztítási folyamat során. Mások, például a Menumaster sütők exkluzív tapadásmentes béléssel rendelkeznek, ami sokkal könnyebben tisztíthatóvá teszi őket, mint az ezzel nem rendelkező modelleket.

  

Ne feledje, hogy a mindennapi rutin során a tisztítási időbe bele kell kalkulálnia a hűtési időt is!