0 Ft
0 Ft
Blog

MENNYI ENERGIÁT FOGYASZT EGY BÁR, EGY ÉTTEREM VAGY EGY PIZZÉRIA?

2019.02.11 23:19
MENNYI ENERGIÁT FOGYASZT EGY BÁR, EGY ÉTTEREM VAGY EGY PIZZÉRIA?

MINDEKIT fogalalkoztat a téma. Vajon MENNYIT ???

 

A készülékek hatékonysága közti eltérés jelentheti az energiafogyasztásban és a rezsiszámlákban megmutatkozó különbséget: a témában az Olasz Vendéglátósok Szövetsége (FIPE) hívta össze a rimini SIGEP kiállítás alkalmából a vezető készülékgyártókat közös együttgondolkodásra a jövőről. Kutatásfejlesztés a megtakarítás jegyében a címe a rendezvény ideje alatt megrendezett összejövetelnek.

Mennyi energiát fogyaszt egy bár, egy étterem vagy egy pizzéeria?

A FIPE kutatóirodája által közzétett adatok megmutatták, mennyire energiafalók a vendéglátásban használt eszközök: egy bár vagy étterem átlagosan 26.000 KWh elektromos áramot fogyaszt évente (ez összességében egyébként 8,6 miliardi KWh-t jelent), 9,8-szer többet, mint egy átlag család fogyasztása. Részleteiben megvizsgálva láthatjuk, hogy a számok nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen típusú üzletről van szó: egy kis kávézó 17.000 KWh-jától a kávézó-cukrászda 45.000 KWh-jáig, vagy egy szeletelős pizzéria 15.000 KWh-jától egy önkiszolgáló étterem 142.000 KWh-jáig. Számok, melyek nagysága akkor érthető meg igazán, ha hozzátesszük, hogy a 25 millió olasz háztartás összesen 68 miliardi KWh energiát fogyaszt évente.
Csak az éttermekben mintegy 250.000 ipari mosogatógép, 540.000 ipari hűtőszekrény és 280.000 hűtőkamra működik. Hogy ne is beszéljünk a több százezer kombipárolóról vagy a 200.000 presszókávéfőzőről a bárokban.

Ennek a rendkívül nagy mennyiségű vendéglátóipari készüléknek az energiahatékonysága valóban nagy különbséget jelenthet elektromos áramfogyasztás és az egyéb rezsiköltségek terén. Egy évvel azután, hogy hatályba lépett a törvény, mely többek közt az energiahatékony ipari hűtőszekrények kötelező alkalmazásáról rendelkezik, a FIPE által összehívott kerekasztal jó alkalmat szolgáltatott a hűtéstechnikában érintett szereplők számára - a hűtőgépgyártóktól a vendéglátóegységekig – egy az elmúlt időszak eredményeinek kiértékelésére.