0 Ft
0 Ft
Blog

Miért fontos a vízlágyítás?

2020.07.18 20:20

A vízlágyítás fontos téma a vendéglátásban, hiszen hosszútávon számos kellemetlenségtől és plusz költségtől óvhat meg számos vállalkozást. Sokan mégis elhanyagolják a vízlágyítási folyamatokat, ami akár a mosogatógépek, mosógépek, vagy a kávé- és jéggépek meghibásodásához is vezethet. Ezt elkerülendő az alábbiakban összegyűjtöttük miért is fontos a vízlágyítás a vendéglátásban is.

Mi az a vízkő?

 

Amennyiben egyszerűsíteni szeretnénk a dolgot, akkor a vízkő, a cseppkő kialakulásának felgyorsított változata. A csapból folyó vízben, a vízen kívül oldott ásványi sók is megtalálhatók.Leggyakrabban előforduló ásványi anyagok a kalcium- és magnézium-karbonát.

Ezek az ásványi anyagok nagymennyiségben lerakódva tönkretehetik a vízzel kapcsolatba kerülő gépeinket is (mosógép, kávéfőző, mosogatógép, csaptelepek, villanybojler).

A vízkő kialakulása

 

Minden emberi felhasználásra kerülő víz a természetből egy természetes körforgásból, származik. Napsugárzás hatására a felszíni vizek nagy felületen párologni kezdenek, az ebből keletkező vízpára a magasabb légrétegekben kicsapódik, vagyis felhők keletkeznek. A felszálló légáramlatok hatására a felhőkben lévő víz kicsapódik, így keletkezik a különböző halmazállapotú csapadék, ami lágyvízként visszahull a földre. A lágyvíz bekerül a felszíni kőzetrétegekbe, ahonnan hosszú útja során ásványi sókat (pl: kalcium és magnézium) mos ki. Ezt az oldott ásványi sókat tartalmazó vizet nevezzük "kemény víznek". A vízben áramló szén-dioxid a vízzel együtt hidrogén-karbonátot alkot, és így oldott állapotban tartja a vízben lévő ásványi anyagokat.

A vízkő, a vízből eltávozó szén-dioxid miatt, az eddig oldott állapotban tartott ásványi anyagok kiválnak és lerakódnaka vizes berendezésekben, akár a teljes lakás, ház területén lévő vezetékes ivóvíz hálózatban is, de a különböző gépekben is, a hőmérséklet növekedés hatására.

A kemény víz következménye

A vízlágyítás elengedhetetlenül fontos azokon a helyeken, ahol kemény a víz. A kemény víz a fentebb említett okok miatt könnyen okozhatja a háztartásunkban, vagy épp az ipari konyhákban található lévő vizes berendezések károsodását.

 

 

A vízkeménység fokozatai:

 

A víz keménységi fokát vizsgálva a nagyon lágytól, a nagyon keményig terjedhet a skála, az alábbiak szerint:

 

  • nagyon lágy
  • lágy
  • közepesen kemény
  • kemény
  • nagyon kemény

 

A víznél alapvetően kétféle keménységet különböztetünk meg.Az egyik az állandó keménység, amelyet a szulfátok és kloridok okoznak.Ezek az anyagok hő hatására (forraláskor) sem csapódnak ki a vízből.

A másik, a változó keménység (karbonát keménység) a kalcium-hidrogén-karbonát és amagnézium-hidrogén-karbonát mennyisége okozza. Ezek az anyagok a forralással kicsapódhatnak.

A változó és az állandó keménység együtt adja meg a víz összkeménységét.A víz keménységét keménységi fokban adják meg, amire Magyarországon jellemzően a német keménységi fokot (nk) használjuk.

A vízlágyítás módjai:

A világon a legelterjedtebb lágyvíz előállítási módszer az ioncserés vízlágyítás. A konyhák, éttermek számára ilyen téren hasznos lehet az ipari vízlágyító a vendéglátásban. Az ilyen funkciójúvízlágyító berendezés, ioncserélő gyantával van feltöltve. A feltöltött ioncserélő gyanta megköti a vízben oldott állapotban áramló magnézium és kalcium ionokat, és azokat nátrium ionokra cseréli. Ezáltal a víz keménysége megszűnik, a létrejövő nátrium sók pedig a vizes berendezéseket nem károsítják.

Amikor a vízlágyítóban lévő ioncserélő gyanta telítődött, akkor regenerációra van szükség. Ezt a vízlágyító berendezés automatikusan végzi el, az előre beállított időpontban, általában éjszaka, ugyanezt kézi eszköz esetében magunknak kell pótolnunk.A regeneráció egy nagytisztaságú sóoldattal történik, emberi beavatkozást nem igényel, kizárólag a só utánpótlására van szükség.

A lágyított víz előnyei:

 

Amennyiben odafigyelünk a megfelelő szintű vízlágyításra, akkor az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk meg a mindennapokban is:

 

  • a teljes vízhálózatot védett lehet a vízkő kialakulásától
  • nincs szükség vízlágyító adalékok használatára
  • vizes berendezéseinek élettartama jelentősen megnő
  • villanyszámlája kevesebb lesz a gépek hatékonyabb működése miatt
  • a lágyvízzel főzött kávé finomabb ízvilággal rendelkezik.

Összegezve:

A vízlágyítás tehát a vendéglátóegységek számára is roppant fontos, ezért mindenképp javasolt bizonyos vízlágyítási módok használata, ha hosszútávon szeretnénk vízzel működő gépeink élettartamát megőrizni.