0 Ft
0 Ft
Blog

A legjobb pizzériák titkai

A legjobb pizzériák titkai

 

 

Valószínűleg mindannyian kóstoltunk már rossz, és kiváló pizzát is életünkben. Adott pillanatban bármelyikkel is lenne dolgunk, biztosan felmerült bennünk, hogy mitől is lett olyan, amilyen végül elénk került. Talán az alapanyag minősége, vagy a szakács hozzá nem értése, esetleg az elkészítésre szánt idő lehet a befolyásoló tényező. Nos, az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy vajon mi is lehet a legjobb pizzériák titka. Ahol ugyanis az alábbiakra nagy hangsúlyt fektetnek, ott a pizza már rossz nem lehet.

A valódi olasz pizza titka

Az eredeti olasz pizza receptjét a nápolyiak maguktól eredeztetik, egészen pontosan megszabják, hogy milyennek kell lennie az eredeti pizzának. Nápolyban vannak olyan pizzériák, amelyek a 18. század óta működnek, a legrégebbi hely 1738 óta süt pizzát.

Érdekesség még, hogy a nápolyiak szerint kétféle eredeti pizza van, a Margherita és Marinara (fokhagymás), nagyon sok komoly pizzériában nem is hajlandóak mást sütni. Ha tehát azt látjuk az étlapon, hogy csak 2-3 féle pizza van az jó jelnek tekinthető. Ennek érdekében ellenőriznek is az olaszok, az eredeti Vera Pizza minősítést csak így lehet megszerezni. Ha Olaszországban járunk nem árt, ha AVPN minősítésű pizzériákat keressük, ezek egészen biztosan megfelelnek azoknak a kritériumoknak, aminek egy jó pizzának kell.

 

Olasz pizza kritériumai

Ehhez az alábbi kritériumoknak mindenképp meg kell felelni:

  • A tésztában nem lehet más, mint nullás, vagy 00-ás liszt, (ez nagyon finomra, szinte púderszerűre őrölt, többször átszitált liszt), természetes élesztő, víz és só.
  • A tésztát csak kézzel szabad nyújtani és formázni.
  • A tészta sütése tölgyfával felfűtött 485 fokos, azaz nagyon meleg kemencében 60-90 másodpercig történik.
  • Továbbá a feltét orgia sem jellemző az olasz pizzákra, 2, maximum 3 feltét található rajtuk egyszerre.

Magyarországon sajnos, egyelőre egyetlen pizzériának sincs AVPN minősítése. Azonban ne essünk kétségbe, országunkban is rengeteg kiváló helyen kaphatunk ínycsiklandó pizzákat. Ez annak köszönhető, hogy sokan odaadással készítik kis hazánkban e olasz nemzeti ételt. Azzal, hogy az alábbi néhány dologra odafigyelnek a pizzériák már igen jó úton haladhatnak a kiváló pizzákhoz.

 

Minőségi pizzatészta

A minőségi pizzatészta titka tehát az egyszerűségben rejlik. Ehhez a legjobb, ha a pizzéria konyháján az elérhető legfinomabb lisztet használják. Ezen felül az élesztőn, són és vízen kívül semmi másra nincs szükség.

Egyes helyeken még a pihentetésre is szeretnek nagy hangsúlyt fektetni. Az élesztő révén, amúgy is állnia kell a tésztának a tökéletes eredményhez 1-2 órát, de van ahol még ezen is túlmennek és akár fél- egy napot is pihentetik a tésztát.

 

 

Friss pizzaalapanyagok

Az egyszerű kelt tésztán kívül a klasszikus pizzaszósz és a friss feltét anyagok is a legjobb pizzák kulcsai. A legjobb, ha már a paradicsomos pizza alap is házi paradicsomból készül, hiszen így zamatos végeredményt kaphatunk, amit a vendégek reakciói is tükrözni fognak.

Az odaadó pizzériák esetében nem ritka, hogy a közeli piacról szerzik be a feltétek alapanyagait, gondosan a szakács által átválogatva. Ez a fajta odaadás csak tovább emeli a pizza kulináris értékét is.

Ahol a mirelit, konzerves alapanyagok kerülnek a tésztára ott nem is várhatunk el kiváló, de még jó pizzát sem. Hiszen ilyenkor nem csak a törődés hiányzik az ételből, de a minőség is az alapanyagokból.

 

Profi pizzakemence

A klasszikus, valódi olasz pizza kemencében, kövön sütve készül, amit sok magyarországi olasz ételeket készítő vendéglátóegység nem engedhet meg magának. Azonban a mai modern nagykonyhai elektromos, vagy gázüzemű pizzakemencék segítségével is megközelíthetjük a valódi olasz pizzák színvonalát.

A szakértők szerint egy elektromos sütőben a hőfokot érdemes 230 Celsius-fokra állítani, a tésztát pedig 170 másodpercig kell a sütőben hagyni. A gazdagabb feltét a több folyadék miatt további időt igényelhet, hiszen a mozzarellában vagy paradicsomban található extra víznek el kell párolognia.

 

Összegezve:

A kiváló pizza titka tehát több tényezőből áll össze. Az egyszerű tésztán kívül, a friss házi alapanyagok és a profi pizzakemence is mind-mind hozzájárulhat a legjobb pizzákhoz. A minőségi pizza tehát Magyarországon sem elérhetetlen, mindössze egy megfelelő minőségi pizzakemence és alapanyagok szükségesek hozzá.

 

 

 

Egyéb:

Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink