Egy sikeres nagykonyha összetevőihez nem elegendő csupán egy területre koncentrálni. A legjobb konyhák mindennapjaiban a technikai felszereltség, az erőforrás menedzsment és a szervezettség egyaránt elengedhetetlen. Ezek együttállása már jó úton haladhatunk egy valóban jövedelmező és minőségi szolgáltatást nyújtó vendéglátóegység üzemeltetéséhez.
Tapasztalt szakemberek
Egyetlen konyha sem működhet jó szakemberek nélkül. A jól képzett szakácsokból nem véletlen, hogy nagy kereslet van. Gyakorlatilag már a képzésekről kikerülő végzett szakácsokat is rögtön felszippantják a munkáltatók. Emiatt a verseny is nagy a munkáltatók között, hogy folyamatosan fenntartható legyen a konyhák működése.
Megfelelő felszereltség
A minőségi konyhai eszközök megléte úgyszintén sokat hozzátehet a sikeres konyha működéséhez. A legkisebb részletektől kezdve a teljes konyha szervezésén át minden fontos. Ahogyan a zsúrkocsi kerekek árain, sem a megfelelő tisztítószereken, úgy a nagykonyhai gépeken sem éri meg spórolni. Ma már gyakorlatilag minden munkafolyamathoz kapható valamilyen profi konyhai berendezés. Ezek célja az adott munkafolyamat leegyszerűsítése, hogy ezzel a humánmunkaerő menedzselését megkönnyítsék és a konyhai folyamatokat rövidítsék.
Amennyiben szeretnénk valamely munkafolyamatot lerövidíteni, akkor érdemes a konyhai berendezés webáruház kínálatban szemezgetnünk. Az alábbi kategóriákban biztos találkozunk számunkra ígéretes megoldással:
előkészítés
tárolás
tálalás
higiénia
hűtés
mosogatás
sütés-főzés
|
|
Megfelelő vezetés
A jó szakácsok és a minőségi munkakörnyezet mellett fontos még maga a menedzsment működése is. A rendelkezésre álló erőforrások és munkafolyamatok koordinációja alapvetően a séf feladata, aki a szakácsok munkavégzéséért és az elkészült ételek minőséért is felel.
Amennyiben a vezetés nem megfelelő, akkor megvan rá az esély, hogy a legmodernebb munkakörnyezetben sem tud igazán sikeres lenni az adott konyha szolgáltatása.
Optimalizált munkafolyamatok
Amikor az előző három tényező összhangba kerül, akkor jó eséllyel a munkafolyamatok is megfelelően zajlanak a mindennapokban. Ehhez persze mindenképp idő szükséges, hogy kiderüljön hogy lehet még javítani a dolgokon, de egy valóban sikeres konyha valójában emiatt a folyamatos fejlődéstől és a minőségi szolgáltatás iránti elkötelezettség miatt válhat valódi tényezővé a vendéglátóiparban.
Összegezve:
A sikeres konyha titka tehát sok alkotóelemből álló receptből áll össze. Azonban még a kezdetben kevésbé sikeres vendéglátók is könnyedén kezdhetnek szárnyalásba, ha a fent említett tényezőkre nagyobb hangsúlyt fektetnek.
Egyéb:
Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink