0 Ft
0 Ft
Blog

Mik azok az ipari vákuumcsomagoló gépek?

 

 

Azok akik még nem találkoztak a vákuumos csomagolás technológiájával, azokban joggal merülhet fel a kérdés, mik azok az ipari vákuumcsomagoló gépek? Ennek megválaszolására érdemes képbe kerülni magának a folyamatnak a lépéseivel, a technológia előnyeivel, valamint a különböző típusú gépek ismérveivel is. Az alábbi cikkben ezekkel foglalkozunk részletesebben.

 

 

Vákuumcsomagolási technológia

 

Vákuumcsomagolás esetén az adott terméket gázzáró burkolatba helyezik. A vákuumcsomagoló gép légritkított teret hoz létre, majd a burkolatot légmentesen lezárja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a levegő nyomását 0,1 bar alá csökkentik a csomagolóeszközben, ami elegendő ahhoz, hogy az aerob mikroorganizmusok tevékenysége megfelelő mértékben lelassuljon, és az oxidációs jelenségek is mérséklődjenek.

 

Mivel az oxidációs reakciók sebessége nagyban függ a hőmérséklettől is, a vákuumcsomagolt termékek hűtött, 0 és +4 C közötti tárolása indokolt.

 

Gyakran találkozhatunk az úgynevezett vákuum-zsugorcsomagolással. Ilyen csomagolást úgy kaphatunk, ha a vákuumcsomagolt termékre a légtelenített burkolatot utólag, külső hőhatással (pld. melegvizes tartály) rázsugorítjuk. Ezzel az eljárással azon túl, hogy a feszes burkolatnak köszönhetően esztétikusabb megjelenést kapunk, a csomagolófólia szilárdsága is megnő.

 

 

Vákkumcsomagolás haszna

 

A vákuumcsomagolás az alábbi területeken jelenthet előrelépést a korábban használt tárolási folyamatokhoz képest:

 

  • védi a terméket a környezeti hatásoktól
  • védi a környezetet a termék káros hatásaitól
  • szakszerű szállítást és raktározás tesz lehetővé
  • növeli a hatékonyságot

 

 

Vákuumcsomagolás előnyei:

 

A fentieket is figyelembe véve a vákuumcsomagolás tehát az alábbi előnyöket biztosíthatja bármely vendéglátóegység számára:

 

  • szavatosság megőrzése hosszú időtartamon keresztül
  • ételkészítési veszteség csökkenése
  • kisebb súly és ízbeli veszteség
  • tárolás alatt folytatódik az érlelési folyamat
  • megfelelő higiéniai körülményeket biztosít

 

 

Vákuumcsomagoló gépek fajtái

 

Az ipari vákuumcsomagoló gépek piacán jelenleg két nagyobb típust különböztethetünk meg. Ezek mindegyike természetesen megtalálható az anvalor.hu kínálatában is.

 

 

Külső vákuumcsomagoló gép

 

A külső vákuum berendezések direkt módon alkalmasak a vákuumozásra, ami azt jelenti, hogy a vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki.

 

A külső vákuumcsomagoló gépek egyik hátránya, hogy sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, a húson lévő minimális nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból.

 

Speciális zacskók szükségesek a használatához is, melyek nem alkalmazhatók 70 ℃ fok felett, mert felszabadulhatnak mérgező anyagok a hő hatására. A levegő jelentős részét benntartja a tasakokban, így azonnali fogyasztásra, vagy esetleg 3-5 napi tárolására alkalmas az így készített termék.

 

 

Kamrás vákuumcsomagoló gép

 

A kamrás vákuumgépek működési elve egészen más, légköri nyomás alatt egy mozdulattal kiszívja a tasakból a levegő 99,9%-át, a folyadékot (fűszerolaj, mártás, alaplé, ízesítő anyagok) ugyanakkor bent tartja a tasakban.

 

Ezekkel az eszközökkel vákuumozott termékek megfelelően precíz hőkezelés után 21-40 napig megőrzik frissességüket, vitalitásukat.

 

A kamrás vákuumcsomagoló indirekt módon vákuum csomagol, a belső kamrában történik a vákuumozás és a hegesztés is. A vákuumpumpa légüres teret hoz létre, a vákuum pedig a csomagolásból is kiszívja a levegőt.

 

A kamrás vákuumcsomagoló gépek fontos funkciója még, hogy képesek a lágylevegős vákuumozásra, ami azt jelenti, hogy a sérülékenyebb alapanyagok, mint a hal, puha, vagy törékeny zöldségek- tökéletes vákuumozására is alkalmasak.

 

 

Összegezve:

 

A vákuumcsomagoló gépek tehát számos előnnyel rendelkeznek, ráadásul attól függően, hogy milyen célra is szeretnénk használni két típus közül is választhatunk. Magától értetődőn az anvalor.hu kínálatában mindkét típus megtalálható a legjobb gyártóktól.

 

 

Egyéb:

 

 

Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink