0 Ft
0 Ft
Blog

Hogyan válasszak ipari hűtőgépet?

Hogyan válasszak ipari hűtőgépet?

 

 

Ahogy minden ipari konyhai eszköz esetén, úgy az ipari hűtőszekrényeknél is fontos, hogy előre tudjuk milyen funkcióra és kapacitásra van szükségünk. Ezek alapján már el tudjuk dönteni hűtőszekrény vásárlás előtt, hogy milyen típusra is lesz szükségünk. A hűtőszekrény vásárlás tehát nem egyszerű téma, de az alábbi cikkben bővebben kifejtjük, hogyan válasszunk ipari hűtőgépet egy nagykonyha számára.

 

 

5 LEGFONTOSABB SZEMPONT IPARI HŰTŐGÉP VÁSÁRLÁSHOZ

Olvassa el egy másik cikkünk, ahhoz, hogy a legjobb hűtőt válassza.

https://anvalor.hu/5_legfontosabb_szempont_ipari_hutogep_vasarlashoz

Kivitel

Az első és legfontosabb kérdéskör, hogy konyhánk számára milyen kivitelű hűtőberendezésre van szüksége. Attól függően, hogy a hűteni kívánt alapanyagokat és termékeket, rendszerezve akarjuk-e tartani, vagy jól átláthatóan polcokra helyezve több kivitel közül is választhatunk ha épp ipari hűtőgépet keresünk.

 

 

Fagyasztóládák

Egy ipari hűtőláda, vagy más nevén fagyasztóláda a hűtő- és fagyasztószekrényekkel szemben számos előnnyel rendelkezik. Amennyiben nagy mennyiségű alapanyag hűtése a célunk, de nincs szükségünk rendszerezésre a fagyasztóláda lehet a legjobb választás a hűtött termékek tárolására. Bár látszólag nagyobb alapterületet foglalnak el, ezekben a ládákban nem található polcrendszer, ennél foga nettó űrtartartalmuk is nagyobb, így több alapanyag fér el bennük.

 

 

Hűtőszekrények

Minden konyhában megtalálhatunk legalább egy hűtőszekrény, melyben az elkészült élteleket alapanyagokat hűthetjük, így megőrizve frissességüket. Azonban ezek a berendezések kapacitásban és teljesítményben elmaradnak a fagyasztószekrénytől és ládától. Ezekben leginkább az előkészítésre váró alapanyagok, vagy a hamarosan felszolgálandó ételek tárolhatóak bizonyos ideig. Éttermekben ennél nagyobb és erősebb megoldásokra is szükségünk lehet a zavartalan működéshez.

 

 

Fagyasztószekrények

Minden nagykonyha elengedhetetlen eszköze az ipari fagyasztószekrény, a vendéglátóiparban pedig különösen fontos, hogy az ételek, élelmiszerek hűtését megbízható, minőségi berendezések biztosítsák. Ipari fagyasztószekrények esetén találkozhatunk rozsdamentes, illetve festett burkolattal, üveges-, vagy teleajtós változattal is.

 

 

Kombinált hűtő- és fagyasztószekrények

Az ipari kombinált hűtő- és fagyasztószekrények előnyös megoldást kínálnak azon nagykonyhák számára, melyek kis alapterülettel rendelkeznek. Ezek az eszközök ugyanis ellátják egy hűtőszekrény és egy fagyasztószekrény feladatát egyaránt.

 

 

Sokkoló hűtők

Az élelmiszertermékeket a lehető legkíméletesebben kell mélyen lehűteni, hogy kiengedés után ismét frissen kerülhessenek az asztalra. Ennek előfeltétele az úgynevezett “gyorsfagyasztás” vagy “sokkoló fagyasztás", amihez napjainkban elengedhetetlen kellék a sokkoló hűtő. A sejtekben tárolt víznek nagyon gyorsan kell megfagynia annak érdekében, hogy olyan kisméretű jégkristályok képződjenek, melyek már nem károsítják a sejt szerkezetét.

 

 

 

Kapacitás

Természetesen a hűtő- és fagyasztóberendezések esetén a kapacitás sem elhanyagolható szempont, főképp egy konyhai környezetben. A rosszul megválasztott kapacitású hűtővel azt kockáztathatjuk, hogy a konyha akár a napi alapanyagellátást sem kapja meg, mely az ételek elkészítését akadályozhatja.

Ráadásul a kapacitást az is befolyásolhatja, hogy az alapanyagokat rendszerezve szeretnénk tárolni, vagy csupán tényleg a fagyasztás a cél. A rendszerezett hűtéshez mindenképpen egy szekrény típusú hűtőberendezés a legjobb választás, míg a fagyasztóládába nemes egyszerűséggel tényleg csak bedobálnunk kell az alapanyagokat.

 

 

 

Leolvasztás

Ha a hűtőberendezés nem rendelkezik automatikus leolvasztási funkcióval, akkor legtöbb esetben egy kijelző mutatja időszerű a leolvasztás. Ha automatikus a leolvasztás, akkor a berendezés önállóan, bizonyos időközönként olvasztja le önmagát. Ez a konyhák szempontjából rendkívül praktikus, hiszen nem kell erre is plusz időt és energiát szánni, hogy a hűtőberendezéseket karbantarthassuk.

 

 

 

Energiafogyasztás

Egy konyha számára emellett az is fontos szempont lehet, hogy eszközeit milyen mennyiségű áram ellátásával biztosíthatja. Mivel a hűtőberendezések folyamatos áramellátást igényelnek ezért náluk még hangsúlyosabb ez a kérdéskör.

Szerencsére ma már az ipari hűtőszekrények esetén is mérvadó a minél kedvezőbb energiafogyasztás és ezt a gyártók is észrevették, így nem kell attól félnünk, hogy a magas energiaszámla miatt veszteségessé válna éttermünk.

 

 

 

Összefoglalva:

A hűtőgépek közüli választás tehát nem egyszerű kérdés, mindenek előtt a szükséges kapacitást és kivitelt kell kiválasztanunk, majd ezt követhetik az olyan plusz funkciók és tulajdonságok, mint az automatikus leolvasztás, vagy az energiafogyasztás.

Egyéb:

Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink