A grillezés, vagy más néven nyílt lángon történő ételkészítés mondhatni egyidős az emberiséggel, de természetesen ma már ez is igazodott a fogyasztói társadalom igényeihez. A modern grillező eszközöknek köszönhetően a grillezés nagyméretekben is könnyedén kivitelezhető, ami a vendéglátóegységek, de a nagyobb háztartások számára is nagy mértékben leegyszerűsíti a dolgok menetét.
Grillezési technikák
Ahhoz, hogy a grillezés folyamatáról mindent megérthessünk, először is érdemes képbe kerülnünk a különböző grillezési technikákról. Ezek a technikák négy nagyobb csoportba oszthatóak:
- rostélyon sütés
- broiling
- nyárson sütés
- kontakt grillezés
Rostélyon sütés
A hagyományos grillezéskor a hőforrás az étel alatt helyezkedik el és a felszálló forró levegőt használjuk sütésre. Az magyar nép ősi eszköze a vasból készült rostély, mely lábakon álló négyszögletes vasrács, és az alá kapart parázs süti meg a húst.
Broiling
A broiling, felülről lefelé irányuló grillezés, leginkább Észak-Amerikában elterjedt konyhatechnológiai eljárás. A broiler, akárcsak a hagyományos grill, sugárzó hővel süti meg az ennivalót. De a broiler esetén a hőforrás az élelmiszer felett található. A broilerben egyszerűbb a hús felszínének a barnítása. Erre általában a broilerekben speciális eszközök állnak rendelkezésre. A broiller láthatatlan (infravörös) hővel működik, ezért nagyobb tapasztalatot igényel a helyes használata.
Nyárson sütés
A nyílt lángon sütés legősibb változata a nyárson sütés. A nyársalás szintén sugárzási hővel süti meg az ételt, de a grillhez, vagy broilerhez képest lényegesen lassabban. A tűztől való nagyobb távolság arányában csökken a sugárzó hő intenzitása. Általában az ételt folyamatosan és lassan forgatják a nyárson, így a hőhatás is folyamatosan változik, ellentétben más grillezési eljárásokkal.
Kontakt grillezés
A grillezés eszközei között az úgynevezett hagyományos grillek mellett megjelentek a kontakt grillek is. Ezek olyan speciális készülékek, melyek sima, vagy bordázott sütőfelületükkel könnyedén képesek húsok, halak, zöldségek, szendvicsek grillezésére is.
Ezeknek a modern eszközöknek nagy előnyük, hogy elektromos kivitelüknek hála azonnal rendelkezésre állnak. Ráadásul az újabb igényekhez igazodva a minőségi készülékek már víz- és egyéb égéstermék gyűjtőedénnyel is rendelkeznek a könnyebb ételkészítés érdekében.
Grill eszközök nagykonyhák számára
A nagykonyhák számára egyértelműen a kontakt grillek jelentik a megoldást a minél ízletesebb sültek elkészítésére. Ennek oka, hogy számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a mindennapi használat során, melyek az alábbiakban foglalhatók össze:
- gyors ételkészítés
- ipari teljesítmény (1,8-3,6kW)
- zsírmentes sütési eljárást biztosít
- két oldalas sütés lehetősége
- folyadékveszteség csökkentése
- zamatos ételek készítése
Az anvalor webshop kínálatában természetesen a kontakt grillek között is különböző igényeknek megfelelő termékeket találhat, amik közül bármely vendéglátóegység megtalálhatja a neki kedvező kivitelt.
Összegezve:
A grillezés tehát nem új keletű dolog, de a modern technológiáknak hála ma már nagy méretekben is képesek lehetünk ízletes sültek készítésre, miközben maga az étel mégis zamatos marad, aminek köszönhetően még ízletesebb fogásokat tálalhatunk.
Egyéb:
Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink