0 Ft
0 Ft
Blog

Hogyan válasszunk ipari sütőt?

Hogyan válasszunk ipari sütőt?

 

 

 

Az ipari sütő egy olyan eszköz, mely mondhatni nélkülözhetetlen a gyors és hatékony munkához. Azonban ahogy az otthoni konyhákba, úgy az éttermi konyhákba sem egyszerű a megfelelő sütő kiválasztása. Az alábbiakban éppen ezért arra keressük a választ, hogyan válasszunk ipari sütőt konyhánk számára.

 

Gáz, vagy villanysütőt válasszunk?

Amikor otthoni felhasználásra választunk sütőt, akkor állandó kérdés, hogy gázzal, vagy elektromos árammal működtethető ipari sütő berendezést válasszunk. Éttermi konyhák esetén azonban ez a kérdés sokkal egyszerűbbnek tekinthető. Ipari felhasználásra ugyanis egyértelműen az elektromos sütő típus a legkézenfekvőbb. Ennek oka, hogy bár valamivel drágábbak, de az üzemeltetésük során sokkal költséghatékonyabbnak tekinthetőek, ami egy éttermi vállalkozás esetén nem elhanyagolható tényező.

 

Elektromos sütő

Az elektromos sütő esetén nagy előny, hogy hamar üzemi hőmérsékletre melegszik, és biztonságosabb is mint a gázzal működtethető verzió. Ebben a típusú tűzhelybe bátran lehet sütni bármilyen ételt, gyorsan és pontosan, mivelhogy a vezérlés elektronikusan történik, így mindig pontos visszajelzést kapunk a hőfokokról vagy az időkről.

Mivel a vezérlés, és a sütés is elektronikusan történik, ezek a gépek rendkívül megbízhatóak, nem igazán igényelnek különösebb karbantartást. Ráadásul az elektromos sütők általában Inox bevonatúak, ennek köszönhetően a kezelőfelület és a borítás is könnyen takarítható, megfelelve minden élelmiszeripari szabványnak. Kialakításuknak hála rendkívül könnyű őket takarítani, a takarításhoz nem kell őket szétszerelni alkatrészekre, gondozásuk nem igényel különösebb szakértelmet sem.

 

Légkeveréses sütő

Emiatt a mai piaci kínálatban döntően az elektromos kivitelű berendezésekkel találkozhatunk, melyek közül a légkeveréses típus a legelterjedtebb. Ennek a típusnak számos előnye van. A teljesség igény nélkül csak a legfontosabbakat kiemelve:

  • gyorsan és egyenletesen adja át a hőt
  • egyszerre több fajta étel elkészítése is lehetséges, illat átvétel nélkül
  • megkönnyíti a főzési előkészületeket (felolvasztásra is használható)
  • aszalni is tudunk vele
  • sterilizálásra is használhat (befőttek készítésekor)

 

Légkeveréses sütő működése

A légkeveréses sütőben működés során egy vagy több ventilátor keringeti a forró levegőt. Bár nem üzemel magasabb hőfokon, mint a hagyományos gázüzemű sütő, a ventiláció miatt az ételek hamarabb és jobban képesek átsülni. Mind a hőfok, mind a sütési idő pontosan beállítható, ennek köszönhetően nem maradnak nyersek az ételek, és nem is sülnek oda.

Ráadásul a kombinált tűzhelyekben a sütési előre beállított üzemmódokon zajlik, a programok kiválasztása könnyű és egyszerű és egyidőben akár többféle étel is berakható a sütőben. Ez pedig szükségtelen kiemelni milyen fontos tényező is egy étterem munkájában.

 

Ipari sütő méretének kiválasztása

A sütők méretének kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy mindig álljon rendelkezésre elég hely, hogy maximálisan kiaknázhassuk a sütőben rejlő potenciált. Ezeknél a berendezéseknél a belső kapacitást nagyban meghatározza, hogy hány tálca fér el a belső térben.

A kisebb kapacitású sütők esetén 3-4 tálcaférőhely kerül kialakításra, míg ugyanez a szám, nagyobb sütők esetén elérheti akár a 10 tálcás mennyiséget is. Egy ilyen sütővel már valóban ipari mennyiségben süthetünk, akár többféle ételt is, ami rengeteg segítséget jelent egy konyha számára.

 

Összegezve:

A megfelelő sütő kiválasztáshoz tehát a legfontosabb, hogy milyen típust is részesítünk előnyben. Ezt követően mindenképp figyelembe kell venni a sütő kapacitását, majd esetleg az egyéb extra funkciókat is szemügyre vehetjük a döntés meghozatala előtt.

Egyéb:

Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink