0 Ft
0 Ft
Blog

10 szükséges nagykonyhai gép

10 szükséges nagykonyhai gép

 

 

Nagykonyha nem működhet ipari berendezések nélkül. Ezek a berendezések teszik lehetővé, hogy gyorsan, hatékonyan tudjon elkészíteni az adott konyha szinte bármilyen ételt. Természetesen a különböző gépeknek se szeri, se száma. Az alábbiakban azonban összegyűjtöttünk 10 szükséges nagykonyhai gépet, mely szinte biztos, hogy minden konyhában megtalálható.

 

Sütés-főzés

Az ételkészítés lehetetlen lenne a sütésre, illetve főzésre alkalmas gépek megléte nélkül. Az alap tűzhelytől kezdve a speciális feladatok ellátásra szakosodott berendezésekig (tésztafőző,billenő serpenyő, pizzakemence) minden megtalálhatók a sütés-főzésre szakosodott gépek esetén.

 

1, Ipari tűzhely és főzőlap

A konyhai ételkészítés alfája és omegája az ipari tűzhely, illetve főzőlap. Egyaránt megtalálhatók az elektromos ás a gázüzemű verziók is. Manapság már inkább az elektromos verziók a népszerűbbek, köszönhetően a gazdaságosabb fenntartásnak.

Természetesen a különböző méretek nagyban befolyásolják a főzőfelület is. A kis kivitelű tűzhelyek 1-2 főzésre alkalmas felülettel rendelkeznek, míg a valóban ipari kivitelek, akár 8-at is fel tudnak vonultatni a konyha szolgálatában.

 

 

2, Ipari olajsütő

Az ipari olajsütők a leginkább alkalmasak burgonya, hal, zöldség, sütésére, a nagykonyhai használattól egészen a büfé, büfékocsiban történő üzemeltetésig. Az élelmiszerek sütése olajban, zsírban jóval hatékonyabb ételkészítést tesz lehetővé, mert az élelem a berendezésben alkalmazott folyadékkal közvetlenül érintkezik.

Az olajsütőkben elkészíthetők különböző sült burgonyák, elsősorban a hasábburgonya, elmaradhatatlan köretei a húsételeknek.

 

 

Mosogatás

A ipari mosogatógépek szint úgy elengedhetetlen kellékei a konyha mindennapjainak, feltéve ha a hatékonyságot tartjuk szem előtt a konyhai folyamatok során. Egy-egy ipari mosogatógéppel nem csak időt, de munkaerőt is spórolhatunk, már emiatt megéri beruházni egy ilyen berendezésbe.

 

3, Tányér- és pohármosogató

A klasszikus fronttöltéses tányér-és pohármosogatógépek azok számára ismerős eszközök lehetnek, akik már dolgozott nagykonyhán. Gyakorlatilag a tűzhelyhez hasonlóan elengedhetetlen kellékei a munkafolyamatoknak.

A személyzetnek mindössze annyi a dolga, hogy a koszos edényeket és poharakat behelyezze, majd a gépet elindítva pár perc múlva már ki is ehetjük a tiszta étkező eszközöket.

Típusait tekintve ezeknek a mosogatógépeknek két csoportját különböztethetjük meg a gravitációs, valamint leeresztő szivattyúval. A gravitációs gépek esetén telepítéskor érdemes figyelni a gép használatához szükséges feltételekre, szivattyús gépeknél ilyesmire nem kell figyelmet szentelnünk.

 

 

4, Kalapos mosogatógép

A kalapos mosogatógép olyan rendszer kialakítását teszik lehetővé, melyben több adag tányért, poharat, vagy egyéb eszközt lehetünk képesek egyidejűleg tisztítani. Mindehhez a konyhai dolgozók beavatkozása is szinte szükségtelen.

A piszkos edényeket a kosárba helyezve, majd azt a gépbe illesztve el is indítható a mosási eljárás, tehát ezzel villámgyors munkavégzést lehetővé téve működhet a mosási folyamat konyhánkban.

 

 

 

Hűtés

Az alapanyagok tárolása kiemelten fontos a nagykonyhák esetében. Ehhez számos méretű és teljesítményű ipari hűtőberendezés áll rendelkezésünkre. A klasszikus fagyasztóládától fogva, a kombinált berendezéseken át, egészen az innovatív megoldásokig minden fellelhető a hűtés szakterületén a konyhákban is.

 

5, Hűtőszekrény

A hűtőszekrény szintén azon berendezések táborába tartozik, mely nélkül a konyha kvázi működésképtelenné válhat. Természetesen különböző méretekkel találkozhatunk az igényekhez is igazodva. A kisebb kivitelű pár száz literes verzióktól egészen a 900 literes kivitelig terül a kínálat.

Az űrtartalom mellett sokan nyomhat a latba a hűtés módja is a hűtőszekrények esetén. A klasszikus statikus hűtés mellett, a modernebb ventilációs és palásthűtés is megtalálható a piaci kínálatban.

A megfelelő hűtőszekrény kiválasztásáról az „5 legfontosabb szempont ipari hűtőgép vásárláshoz” című cikkben írunk részletesebben.

 

6, Sokkoló hűtő

A sokkoló hűtő, tulajdonképpen a hűtőszekrény és a mélyhűtés technológiájának nagyszerű továbbfejlesztése. Ma már a cukrászdákban, éttermekben, és minden vendéglátóhelyen nélkülözhetetlenek a gyorshűtők, melyek lehetővé teszik az előírásoknak megfelelő, minőségi fagyasztást. A sokkoló hűtő használatával jelentős idő és pénz takarítható meg, hiszen a készételek is könnyedén lefagyaszthatók, így a feleslegnek nem kell törvényszerűen a kukában landolnia.

A „Mire jó a sokkoló hűtő?” című cikkben részletesebb információk is találhatók ennek a berendezésnek a működéséről.

 

 

Előkészítés

A megfelelő előkészítés minden ínycsiklandózó étel alapja. Éppen ezért ha minőségi módon dolgozzuk fel az alapanyagot, akkor azt az étel is meghálálja ízeivel. Ehhez számos rendelkezésre álló ipari eszköz található az előkészítés terén.

 

7, Botmixer

A botmixer köszönhetően multifunkciós mivoltának remek konyhai kiegészítőnek számít. Segítségével levesek, öntetek, szószok is könnyedén készíthetők. Emellett az ipari botmixerek használhatók habverő fejjel is, aminek segítségével krémeket, habokat is készíthetünk a konyhában hatékonyan és egyben kényelmesen. Ezáltal tehát egyetlen eszközzel több fajta étel is könnyedén elkészíthetővé válik.

A botmixer használatáról a „Hogyan használjuk az ipari botmixert?” című bejegyzésben olvasható részletesebb információ.

 

8, Húsdaráló

A húsdarálás egy alapvetően idő- és energiaigényes feladat. Szerencsére a nagyteljesítményű húsdarálóknak hála ma már ez a feladat is leredukálható a nagykonyhák számára. Az alapanyag behelyezésén kívül a minőségi vázba rejtett nagy teljesítményű motor a munka nagyját elvégzi helyettünk. Ráadásul teszi mindezt a lehető legbiztonságosabb módon.

 

 

Snack készítés

Azon konyhák esetében ahol a snack készítés is szerepet kap egy toast-, palacsinta- vagy gofrisütő is igen jó szolgálatot tehet, hiszen szélesíthetik az éttermi kínálatot.

 

9, Szalamander

A szalamander sütőkkel meglepően sokféle étel elkészíthető. Ezért minden konyha nagy hasznát veheti függetlenül attól, hogy milyen profillal rendelkező vendéglátó ipari egységet is üzemeltetünk. A látvány pékségekben, cukrászdákban, gyümölcsöket grillezhetünk vele, vagy éppen melegszendvicseket is készíthetünk a reggeli kínálatába, a gyorséttermekben akár pizzát is süthet segítségükkel, az elegáns vendéglőkben pedig halakat és egyéb húsféleségeket is kérgesíthetünk.

 

 

Bárgépek

A bárgépek segítségével az éttermek italkínálatát szélesíthetjük nagy mértékben. A legtöbb vendéglátóegységben éppen ezért biztosan megtalálható egy-egy bárgép típus is.

 

10, Bár-turmixgép

A bár-turmixgép ahogy neve is mutatja egy rendkívül sokoldalú berendezés. Segítségével turmixok, koktélok, jeges ital különlegességek, de még szószok, vagy levesek is készíthetők. Éppen ezért nagy népszerűségnek örvendenek a konyhák berkein belül, így mondhatni nélkülözhetetlen alapkelléknek mondható.

 

 

 

Összegezve:

A jól működő nagykonyha számára tehát számos berendezésre szükség van, azonban aki már rendelkezünk ezen berendezésekkel azok jól tudhatják miért is éri meg befektetni egy-egy minőségi ipari konyha berendezésbe.

 

 

 

Egyéb:

Olvassa el többi cikkünket is: https://anvalor.hu/hireink